NE MOŽE TO TAKO, NIJE DEMOKRATSKI! Orban bez dlake na jeziku NAPAO Ukrajinu i EU, ovo je sve zabolelo

Autor:

Svet

19.01.2024

09:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Premijer Mađarske isprofilisao se kao glavni kritičar odnosa Evropske unije, čiji je država koju predvodi član i Ukrajine

NE MOŽE TO TAKO, NIJE DEMOKRATSKI! Orban bez dlake na jeziku NAPAO Ukrajinu i EU, ovo je sve zabolelo

Foto: Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

Premijer Mađarske Viktor Orban iskoristio je novi povod i priliku da po ko zna koji put u poslednje vreme iskritikuje odnos Evropske unije prema Ukrajini.

Orban se najviše usmerio na predstavnike liberalnih stranaka u Evropskom parlamentu za koje je rekao kako su još jednom iskoristili priliku da napadnu Mađarsku.

"Žele da daju novac Ukrajini za četiri godine, dok su evropski izbori za samo pet meseci. Ne može to tako. Oni u suštini žele da ljudima oduzmu njihova prava da donose odluke o svojoj budućnosti. Kakav antidemokratski stav", rekao je Orban.

Poručio je kako se Mađarska nikada neće složiti sa takvim planovima.

"Ako želimo da pomognemo Ukrajini, učinićemo to van budžeta Evropske unije i to na godišnjoj osnovi. Ovo je jedini demokratski stav samo pet meseci pre izbora", poručio je premijer Mađarske.

Inače, zastupnici u Evropskom parlamentu zatražili su od Veća EU da istraži mogućnost oduzimanja glasačkih prava Mađarskoj.

Na glasanju u četvrtak, većina zastupnika podržala je neobaveznu rezoluciju kojom se pozivaju vlade 26 zemalja članice da iskoriste klauzulu u ugovorima EU kako bi se preduzele mere i utvrdilo da li je Mađarska počinila ozbiljne prekršaje kada je reč o narušavanju vrednosti EU.

Potez europarlamentaraca nema pravni učinak jer Evropski parlament ne može da odlučuje o oduzimanju glasačkih prava jednoj zemlji.

Ovo je, pak, jasan politički signal drugim institucija EU o evidentnom nezadovoljstvu koje je prisutno unutar institucija, a koje se pre svega odnosi na Mađarsku.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading