OTOPLJAVANJE ODNOSA, DOGOVOR NA VIDIKU? U pripremi važan sastanak Orbana i Zelenskog, svemu kumovao jedan telefonski razgovor!

Autor:

Svet

28.12.2023

21:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Radimo na organizaciji sastanka između dvojice čelnika u bliskoj budućnosti, objavio je Jermak na društvenim mrežama..

OTOPLJAVANJE ODNOSA, DOGOVOR NA VIDIKU? U pripremi važan sastanak Orbana i Zelenskog, svemu kumovao jedan telefonski razgovor!

Foto: Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky/Denes Erdo

- Ukrajina i Mađarska pripremaju sastanak između ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog i mađarskog premijera Viktora Orbana u bliskoj budućnosti - rekao je u četvrtak šef kabineta ukrajinskog predsednika, u svetlu nedavnih poteza Mađarske koji su zaoštrili odnose između dve zemlje.

To je rekao šef kabineta ukrajinskog predsednika Andrij Jermak posle „produktivnog telefonskog razgovora” sa mađarskim ministrom spoljnih poslova Peterom Sijartom.

- Radimo na organizovanju sastanka dvojice lidera u bliskoj budućnosti - najavio je Jermak na društvenoj mreži X (nekadašnji Tviter).

On je dodao da je razgovarano i o napretku Ukrajine na putu ka Evropskoj uniji.

Zelenski je ranije rekao da dve zemlje treba da organizuju konstruktivan sastanak kako bi razgovarali o problemima u odnosima. Orban je kasnije potvrdio da je prihvatio poziv da se sastanu.

Sve zemlje članice EU osim Mađarske složile su se ovog meseca da otvore pregovore o pridruživanju sa Ukrajinom.

Evropski lideri zaobišli su Orbana, koji se tome usprotivio, donošenjem odluke dok nije bio u sali u kojoj je održan samit.

Međutim, nisu mogli da ga zaobiđu kada je reč o reviziji budžeta EU, koji je želeo da odredi 50 milijardi evra za pomoć Kijevu, pa će o tome ponovo biti reči na vanrednom samitu EU 1. februara.

Orban želi da se finansijska pomoć Kijevu pošalje van budžeta EU, piše Jutarnji list.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading