"ASTRAZENEKA" POVLAČI VAKCINE! Opasne nuspojave preparata protiv KOVID!

Autor:

Svet

09.05.2024

01:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Smatra se da je samo u Velikoj Britaniji krvni ugrušak izazvao smrt 81 vakcinisanog protiv korone

"ASTRAZENEKA" POVLAČI VAKCINE! Opasne nuspojave preparata protiv KOVID!

Foto: AP Alastair Grant/Ted S Warren/Vadim Ghirda, Printscreen, AP,

Britansko-švedska kompanija "Astrazeneka" počela je da povlači vakcine protiv KOVID korona širom sveta. To je, navodno, učinjeno zbog viška zaliha zaostalih od pandemije i pojave novih vakcina, ali su odluci kompanije prethodilo ukidanje odobrenja za upotrebu u EU i tužbe s milionskim odštetnim zahtevima zbog opasnih nuspojava.

TEŠKE POSLEDICE

Međutim, "Astrazeneka" je saopštila da je odluku o povlačenju ovog preparata donela zato što sad postoji čitav niz novih dostupnih vakcina, koje su prilagođene novim, mutiranim varijantama virusa korona. Kako se navodi, to je dovelo do pada potražnje za vakcinama "Astrazeneke", koje se više ne proizvode niti isporučuju. Ova kompanija je 2021. promenila naziv vakcine protiv KOVID-19 u vakszevrija, koja je bila odobrena za upotrebu kod osoba od 18 godina i starijih. Neke zemlje su je koristile i za revakcinaciju.

Dan pre saopštenja "Astrazeneke" Evropska agencija za lekove (EMA) objavila je da njene vakcine više nisu odobrene za upotrebu. Neke zemlje van Evrope su ranije prestale da primenjuju ovu vakcinu, kao što je to učinila Australija još u martu 2023.

Slabo pamti i ponovo uči da hoda, guta i priča

Prvu tužbu protiv "Astrazeneke" u Velikoj Britaniji podneo je vakcinisani otac dvoje dece Džejmi Skot, kom je krvni ugrušak izazvao oštećenja na mozgu i više ne može da radi.

Njegova supruga Kejt rekla je da je on imao više od 250 rehabilitacionih terapija.

- Morao je ponovo da uči da hoda, guta, priča. Ima i probleme s pamćenjem, jake glavobolje i gotovo je oslepeo. Ne može više da brine o deci i želimo pravičnu nadoknadu - rekla je Kejt.

Pritom je ova kompanija, prema dokumentima suda u Londonu, priznala da njene vakcine mogu prouzrokovati nuspojave poput krvnih ugrušaka i smanjenog broja crvenih krvnih zrnaca. Naime, iako je ova vakcina smatrana sigurnom i efikasnom, donosila je rizik od retke, ali ozbiljne nuspojave, poznate kao tromboza s trombocitopenijom ili TTS. Ovaj redak sindrom javio se kod dve-tri osobe na 100.000 vakcinisanih preparatom vakszevrija.

Tako je samo u Velikoj Britaniji TTS uzrok smrti 81 vakcinisane osobe, a zabeleženo je i nekoliko stotina slučajeva nuspojava s ozbiljnim posledicama.

TRI MILIJARDE DOZA

Pošto je priznala postojanje ovih ozbiljnih nuspojava, "Astrazeneki" sad prete nove tužbe s odštetnim zahtevima. Samo u Londonu trenutno se vodi 51 sudski postupak s odštetnim zahtevima u ukupnom iznosu od gotovo 120 miliona evra. Ipak, ova kompanija navodi da je, prema nezavisnim procenama, više od 6,5 miliona života spaseno zahvaljujući njenoj vakcini samo u prvoj godini pandemije, a da je širom sveta isporučeno preko tri milijarde doza.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading