"VREME JE ZA NUKLEARNU PEČURKU" Kremlj pozvan da reaguje na najnovije planove NATO i SAD

Autor:

Svet

29.05.2024

19:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Moskva mora da upozori zapadne zemlje da zadržava pravo na udare na bilo koji njihov objekat.

"VREME JE ZA NUKLEARNU PEČURKU" Kremlj pozvan da reaguje na najnovije planove NATO i SAD

Foto: Shutterstock, Tanjug/ap

Ruske vlasti moraju oštro da pojačaju svoju "politiku odvraćanja" i sprovedu "demonstracionu nuklearnu eksploziju" kako bi zaustavile dalje uplitanje Zapada u rat u Ukrajini, navodi se u članku politikologa, Dmitrija Suslova, objavljenom u časopisu Profil.

Kako autor piše u članku pod naslovom "Vreme je da se razmisli o demonstracionoj nuklearnoj eksploziji", situacija u Ukrajini dovodi do toga da bi SAD i njihovi saveznici uskoro mogli da dozvole Kijevu da napadne Rusiju zapadnim oružjem. Takva odluka će podići sukob na novi nivo i značiće direktan ulazak SAD i NATO u rat protiv Rusije, smatra Suslov.

Prema njegovim rečima, Moskva mora da upozori zapadne zemlje da zadržava pravo na udare na bilo koji njihov objekat, a u slučaju nenuklearnog udara Vašingtona ili NATO na rusku teritoriju, mora da upotrebi nuklearno oružje.

- Da bismo potvrdili ozbiljnost namera Rusije i uverili naše protivnike u spremnost Moskve na eskalaciju, vredi razmisliti o sprovođenju demonstracione nuklearne eksplozije. Politički i psihološki efekat nuklearne pečurke, koji će se uživo prikazivati na svim televizijskim kanalima u svetu, nadam se, vratiće zapadnim političarima jedino što je sprečilo ratove između velikih sila posle 1945. godine i koje su sada uglavnom izgubile, strah od nuklearnog rata - stoji u zaključku Suslovovog članka.

U junu 2023. politikolog, Sergej Karaganov, sa kojim Dmitrij Suslov radi na Višoj ekonomskoj školi i Savetu za spoljnu i odbrambenu politiku, objavio je članak u časopisu Profil pod naslovom "Teška, ali neophodna odluka", u kojem je, između ostalog, naveo da Rusija, da bi pobedila u Ukrajini, mora da pokrene "preventivni nuklearni udar" na Evropu kako bi "slomila volju Zapada". Prema Karaganovu, to ne bi dovelo do globalnog nuklearnog rata, jer se Sjedinjene Države ne bi zalagale za svoje saveznike. 

Podsetimo, u deklaraciji "Uz Ukrajinu do pobede", koju je Parlamentarna skupština NATO usvojila prekjuče na prolećnom sastanku u bugarskoj prestonici Sofiji, Alijansa apeluje na članice da dozvole Kijevu upotrebu zapadnog oružja protiv Rusije.

- Došlo je vreme da se ukinu određena ograničenja za upotrebu dostavljenog oružja - rekao je generalni sekretar NATO, Jens Stoltenberg.

On je apelovao na sve saveznike da razmotre upotrebu oružja koje su isporučili protiv ciljeva u Rusiji, navodeći posebno kao razlog teške borbe u Harkovskoj oblasti na ruskoj granici.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading