POTEZ KOJI MOŽE DOVESTI DO PREOKRETA ZA UKRAJINU? NATO pozvao članice da dopuste Kijevu stvar na koju dugo čeka

Autor:

Svet

25.05.2024

21:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema Stoltenbergu, treba imati na umu da se radi o agresiji Rusije na Ukrajinu, tako da se Ukrajina ima pravo da se brani.

POTEZ KOJI MOŽE DOVESTI DO PREOKRETA ZA UKRAJINU? NATO pozvao članice da dopuste Kijevu stvar na koju dugo čeka

Foto: Shatterstock

Svet

Glavni sekretar NATOJens Stoltenberg, pozvao je članice saveza da dopuste Kijevu da oružjem koje dobija može gađati i vojne ciljeve unutar teritorije Rusije.

Stoltenberg je to rekao u intervjuu za Ekonomist, nakon što se već duže vreme raspravlja o tome, a Velika Britanija pre mesec dana Kijevu je dala dopuštenje da njihovo oružje može da koristi za napade na vojne ciljeve na području Krima i Rusije, pogotovo dalekosežne projektile Storm Shadow.

Stoltenberg je, zapravo, reagovao na nedavni apel ukrajinskog predsednika, Volodimira Zelenskog, da im dopusti korišćenje zapadnog oružja za gađenje vojnih ciljeva na teritoriji Rusije.

Bela kuća tada je na to reagovala negativno, ali je Njujork Tajms objavio da je američki državni sekretar, Entoni Blinken, nakon svog zadnjeg boravka u Kijevu "predložio da SAD dopusti ukrajinskim vojnicima upotrebu američkog oružja za napade na vojne ciljeve u Rusiji".

Foto: Tanjug/SAVA RADOVANOVIĆ

Jens Stoltenberg

Međutim, Džon Kirbi, koordinator američkog Veća za nacionalnu bezbednost, ipak je ponovio da SAD "ne podržavaju ideju korišćenja svog oružja za napade na ciljeve unutar Rusije".

Naime, zbog ruske ofanzive u okolini Harkova, gde su postigli određene uspehe, NATO razmatra tu mogućnost. Harkov se nalazi na nekih 30-ak km od ruske granice, a vojni analitičari smatraju da su Rusi ostvarili uspehe delimično, upravo zato što Ukrajina nema dopuštenje da gađa "legitimne vojne ciljeve na ruskoj teritoriji", istakao je Stoltenberg. Prema njegovom mišljenju, "vreme je da NATO raspravi treba li da primeni svoj stav u vezi s korišćenjem oružja koje su isporučili Ukrajini".

Putinov potparol, Dmitrij Peskov, rekao je da su te najave o korišćenju zapadnog oružja na teritoriji Rusije "neodgovorne" te vode ka eskalaciji sukoba, a ruski ministar spoljnih poslova, Sergej Lavrov, nedavno je za rusku agenciju TASS kazao da Ukrajina već i bez tih najava koristi zapadne projektile za napade na rusku teritoriju.

Prema Stoltenbergu, treba imati na umu da se radi o agresiji Rusije na Ukrajinu, tako da se Ukrajina ima pravo da se brani, a to uključuje napade na mete na ruskoj teritoriji.

Doduše, rekao je da NATO neće učestvovati u sukobu. Naime, bivši glavni sekretar NATO, Anders Foh Rasmusen, pozvao je NATO da dopusti obaranje ruskih projektila i bespilotnih letelica koje napadaju ciljeve u Ukrajini.

Stoltenberg smatra da to ne treba činiti, jer to dovodi NATO u jednaki sukob sa Rusijom, što ne sme da se dogodi. Napomenuo je da je zadatak "sprečiti da ovaj rat eskalira u sukob između Rusije i NATO-a u Evropi".

Prema Stoltenbergovim rečima, NATO ne namerava jednako učestvovati u ratnim sukobima, bilo sa teritorije zemalja članica, bilo u Ukrajini. Stoltenberg je rekao da NATO ne namerava da šalje svoje trupe u Ukrajinu, ali je upozorio Rusiju, da bi se NATO mogao pozvati na član 5. koji govori o kolektivnoj odbrani, u slučaju ruskog kibernetičkog napada na neku od zemalja Saveza, rekao je u intervjuu za Ekonomist.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading