"POSTUPCI RUSIJE NAS NEĆE ODVRATITI OD POMOĆI UKRAJINI" NATO osudio hibridne aktivnosti Moskve i poslao poruku Kremlju

Autor:

Svet

03.05.2024

09:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zemlje Alijanse su dodale da će delovati pojedinačno i kolektivno kao odgovor na te akcije i nastaviti da se blisko konsultuju.

"POSTUPCI RUSIJE NAS NEĆE ODVRATITI OD POMOĆI UKRAJINI" NATO osudio hibridne aktivnosti Moskve i poslao poruku Kremlju

Foto: Shutterstock

Zemlje NATO saopštile su da su duboko zabrinute zbog zlonamernih aktivnosti Rusije koje su nedavno sprovedene na teritoriji Alijanse.

Istovremeno, potvrdile su da ih te aktivnosti neće odvratiti od nastavka podrške Ukrajini.

Te zemlje su osudile neprijateljske državne aktivnosti koje utiču na Češku, Estoniju, Nemačku, Letoniju, Litvaniju, Poljsku i Veliku Britaniju.

- Incidenti o kojima je reč deo su jačanja aktivnosti koje Rusija sprovodi širom evroatlantskog područja, a posebno na teritoriji Alijanse, koristeći posrednike. To su dela sabotaže, nasilja, sajber aktivnosti, kampanje dezinformacija i druge hibridne aktivnosti - navodi se u saopštenju i dodaje da te aktivnosti predstavljaju pretnju njihovoj bezbednosti.

Zemlje Alijanse su dodale da će delovati pojedinačno i kolektivno kao odgovor na te akcije i nastaviti da se blisko konsultuju.

- Osuđujemo stav Rusije i pozivamo je da poštuje svoje međunarodne obaveze, jer postupci Rusije nas neće odvratiti da nastavimo da podržavamo Ukrajinu - dodaje se u saopštenju.

Podsetimo, generalni sekretar Severnoatlantske alijanse, Jens Stoltenberg, izrazio je zabrinutost zbog narušenog poverenja Ukrajine u NATO saveznike usled kašnjenja u isporuci naoružanja. On je istakao potrebu za čvršćim institucionalnim okvirom kako bi se osigurala predvidljivost, veća odgovornost i podela tereta u pružanju vojne pomoći Kijevu.

Stoltenberg je naglasio ideju stvaranja višegodišnjeg plana koji bi jasno definisao doprinos svake članice Alijanse pomoći Ukrajin.

Generalni sekretar NATO je predložio stvaranje fonda savezničkih doprinosa u vrednosti od 100 milijardi dolara tokom pet godina za Ukrajinu, kao deo paketa koji će biti potpisan na samitu u Vašingtonu. Naglasio je da je situacija u Ukrajini izazov za bezbednost, posebno zbog agresivnog delovanja Rusije.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading