EVROPA U STRAHU I ZEBNJI: Sve više manjih sabotažnih operacija Rusije širom kontinenta, cilj je samo jedan (VIDEO)

Autor:

Svet

26.05.2024

18:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

O povećanju broja sabotažnih napada, biće reči na sastanku predstavnika zemalja članica NATO sa šefom Nacionalne obaveštajne službe SAD, koji je zakazan za jun.

EVROPA U STRAHU I ZEBNJI: Sve više manjih sabotažnih operacija Rusije širom kontinenta, cilj je samo jedan (VIDEO)

Foto: Shutterstock

Ruske obaveštajne službe su u poslednje vreme sve aktivnije u izvođenju manjih sabotažnih operacija u Evropi, poput paljevina ili pokušaja paljevina, piše Njujork tajms, pozivajući se na izvore u američkim obaveštajnim službama.

Iako takvi incidenti deluju nasumično, oni imaju za cilj da stvore privid navodno rastućeg nezadovoljstva u Evropi podrškom Ukrajini i imaju za cilj stvaranje prepreka za snabdevanje oružjem ukrajinske vojske, smatraju sagovornici izdanja.

Primeri takve sabotaže uključuju paljenje skladišta u Velikoj Britaniji, fabrike boja u Poljskoj, zgrade u Letoniji i IKEA prodavnice u Litvaniji.

Evropske i američke obaveštajne agencije, piše Njujork tajms, smatraju da je reč o koordinisanoj kampanji, iza koje stoji ruska Glavna obaveštajna uprava (GRU).

Takve sabotaže, prema izvorima publikacije, mogu, između ostalog, da imaju za cilj da primoraju evropske zemlje da povećaju bezbednost čitavog lanca snabdevanja oružjem, čime se povećavaju troškovi i usporava tempo pružanja vojne pomoći Ukrajini.

O povećanju broja sabotažnih napada, za koje se veruje da ruske obaveštajne službe stoje iza njih, piše Njujork tajms, biće reči na sastanku predstavnika zemalja članica NATO sa šefom Nacionalne obaveštajne službe SAD, koji je zakazan za jun.

Poljske vlasti su najavile privođenje osumnjičenih za umešanost u sabotažu koju su u maju, navodno, naredile ruske specijalne službe.

U februaru je estonska policija privela 10 ljudi zbog sumnje da su učestvovali u hibridnoj operaciji ruskih obaveštajnih službi u zemlji.

Velika Britanija veruje da su požar u jednom od skladišta u Londonu, koji se dogodio u martu, naručile ruske obaveštajne službe. U vezi sa paljevinom privedene su četiri osobe, jedna od njih je optužena za pomaganje stranim obaveštajnim službama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading