STIGLA NOVA PRAVILA! Evo da li će u zdravstvernim ustanovama biti obavezne MAKE i TESTIRANJE NA KOVID!

Autor:

Vesti

21.04.2024

08:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Doneta je odluka i o posetama

STIGLA NOVA PRAVILA! Evo da li će u zdravstvernim ustanovama biti obavezne MAKE i TESTIRANJE NA KOVID!

Foto: pexels.com

Zaštitne maske više nisu obavezne u zdravstvenim ustanovama, niti je obavezno testiranje na koronavirus. Takođe, negativan test više nije uslov za hospitalizaciju u svim klinikama. Zabrana poseta u zdravstvenim ustanovama je ukinuta, a izolacija obolelih pacijenata od COVID-19 sada traje do 10 dana od pojave simptoma i znakova bolesti.

Ovo su najnoviji zaključci Posebne radne grupe za postupanje u uslovima pandemije kovid 19, koja je, kako saznaje Blic, održala sastanak 12. aprila ove godine.

Na sastanku je razmatrana trenutna epidemiološka situacija respiratornih infekcija u Srbiji i svetu, kao i preporuke relevantnih međunarodnih institucija. Posebna radna grupa je donela pet zaključaka, koje je Ministarstvo zdravlja prosledilo direktorima svih zdravstvenih ustanova u zemlji.

Zaključci Posebne radne grupe

  • Ukida se obaveznost nošenja zaštitnih maski u zdravstvenim ustanovama
  • Ukida se zabrana poseta hospitalizovanim pacijentima u zdravstvenim ustanovama
  • Ukida se obavezno testiranje kao uslov za prijem na bolničko lečenje na određenim odeljenjima i klinikama
  • Izolacija pacijenata obolelih od kovid 19 traje do 24 sata nakon prestanka temperature, a najviše do 10 dana od pojave simptoma i znakova bolesti
  • Nije obavezno testiranje na SARS- CoV- 2 kod pacijenata sa simptomima akutne respiratorne infekcije, osim ako ordinirajući lekar postavi indikacije za testiranje radi diferencijalne dijagnoze ili propisivanja terapije

U dopisu poslatom zdravstvenim ustanovama navodi se da Komisije zdravstvenih ustanova, na osnovu procene faktora rizika kod pacijenata koje zbrinjava i epidemiološke situacije u samoj ustanovi, mogu da donesu drugačije mere. Moguće je da odluče o obaveznom nošenju maski za osoblje, pacijente i druge osobe na određenim odeljenjima ili u celoj ustanovi. Takođe, mogu doneti odluku o obaveznom testiranju pojedinih pacijenata na koronavirus, ili svih pacijenata na određenim odeljenjima ili klinikama.

Ustanove same mogu doneti odluku o zabrani ili organizovanju poseta hospitalizovanim pacijentima na određenim odeljenjima ili klinikama ili u celoj ustanovi, kao i o načinu organizacije poseta.

Preporuke koje od 12. aprila više nisu obavezne, a koje se tiču maski, poseta, testiranja na nivou primarne zdravstvene zaštite i bolničkih ustanova, bile su na snazi od polovine septembra, kada ih je donela Posebna radna grupa za postupanje u uslovima pandemije COVID-19.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading