NEVEROVATNO: Pacijent preživeo 613 dana sa kovidom-19 i razvio novi soj virusa!

Autor:

Svet

21.04.2024

03:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novi soj koronavirusa razvijen tokom 613 dana infekcije

NEVEROVATNO: Pacijent preživeo 613 dana sa kovidom-19 i razvio novi soj virusa!

Foto: pixabay.com


Holandski naučnici su otkrili da je pacijent oslabljenog imuniteta, koji je bio zaražen kovidom-19 tokom 613 dana, razvio novi, viskomutirani soj virusa. Muškarac od 72 godine, koji je nekoliko puta vakcinisan ali bez imunološkog odgovora, preminuo je od posledica hematoloških problema, nakon što je oboleo od omikron varijante virusa u februaru 2022. Novi soj je razvio više od 50 mutacija, uključujući one koje su ukazivale na pojačanu sposobnost izbegavanja imunološke odbrane.

Postkovid problemi i skraćenje životnog veka

Istraživači su otkrili da dvadesetomesečna infekcija SARS-CoV-2 predstavlja najduži poznati slučaj infekcije ovim virusom. Produžene infekcije omogućavaju virusu da akumulira genetske promene, potencijalno stvarajući nove varijante zabrinutosti. Takođe, istraživanja su pokazala da uporne infekcije mogu uzrokovati dugotrajne simptome Covida, što je problem koji nas tek čeka nakon pandemije.

Otkriveni mutirani koronavirusi u otpadnim vodama

Naučnici koji proučavaju genomske podatke prikupljene iz uzoraka otpadnih voda prijavili su dokaze o pojedincima u zajednici koji su izbacivali jako mutirane koronaviruse više od četiri godine. Ovo otkriće ukazuje na mogućnost da mutirani virusi nastave da cirkulišu u populaciji i nakon zvaničnog završetka pandemije, što može predstavljati dodatni izazov za javno zdravlje.

Ovaj slučaj dodatno naglašava potrebu za nastavkom istraživanja i praćenja mutacija virusa, kako bismo bolje razumeli dugoročne efekte pandemije koronavirusa i pripremili se za potencijalne buduće pretnje po zdravlje ljudi.

(Time)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading