"NEMA POBEDE PROTIV RUSIJE! ONI OSTAJU U DONBASU I NA KRIMU": Slovački premijer Robert Fico brutalno iskren

Autor:

Svet

23.12.2023

22:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Samo naivan čovek može da misli da će ruske snage nakon pregovora u budućnosti napustiti osvojene teritorije.

"NEMA POBEDE PROTIV RUSIJE! ONI OSTAJU U DONBASU I NA KRIMU": Slovački premijer Robert Fico brutalno iskren

Foto: www.profimedia.rs

Robert Fico

Pesimizam, pesimizam, pesimizam...

Iz Evropske unije, tačnije od lidera pojedinih članica, sve češće se može čuti da definitivno nema vojnog rešenja kojim bi Ukrajina mogla da porazi Rusiju. U početku te reči su izgovarane oprezno, uvijene u neke druge formulacije, a onda su pokuljale kao lavina i sada više niko i ne krije da ovakav stav preovladava među političarima, u javnom mnjenju i većini medija.

NOVI USLOVI

Poslednji u nizu obratio se slovački premijer Robert Fico, koji je izjavio da je jasno da Ukrajina nema dovoljno snage da vojno preokrene situaciju u ratu s Rusijom, da nije sposobna za izvede kontraofanzivu i ocenjuje da ni sve oružje niti novac sveta ne mogu da pomognu Ukrajini. Kako je istakao, Rusija nikada neće biti vojno poražena.

- Rusija vojno kontroliše Donbas, Lugansku oblast i Krim i samo naivan čovek može da misli da će ruske snage nakon pregovora u budućnosti napustiti te teritorije - napomenuo je Fico za slovačku Pravdu.

Prema njegovim rečima, Rusija će uskoro početi da diktira uslove za rešavanje sukoba u Ukrajini.

Fico je istakao da sankcije Zapada prema Rusiji nisu dale rezultate jer su, kako je naveo, potcenile ruske građane, a kao primer je naveo da Rusi neće očajavati ako ne mogu da kupe američki telefon, već će kupiti kineski i rešiti problem.

Orban: Hoćemo li i rusku vojsku da ubacimo u EU?

Mađarski premijer Viktor Orban postavi je ključno pitanje: "Da li Evropska unija zaista namerava da prihvati Ukrajinu zajedno s nedavno anektiranim ruskim regionima i prisustvom ruske vojske na toj teritoriji?" On ističe da su mnoga pitanja oko teritorijalne jasnoće i stanovništva Ukrajine i dalje bez odgovora. 
- Ne morate biti naučnik da biste shvatili da će pristupanje Ukrajine EU doneti mnogo štete. Nismo spremni. Ne znamo tačne brojeve. Govorimo o zemlji na čijoj teritoriji se nalaze ruski vojnici. Hoćemo li i njih prihvatiti? O kojoj teritoriji govorimo? Kom stanovništvu - pitao je Orban.

ISPLATA PLATA

Slovački premijer je istakao da je Bratislava spremna da i dalje pruža humanitarnu pomoć Ukrajini nakon što je obustavila vojnu.

- Ukoliko SAD obustave vojnu podršku Ukrajini, EU neće moći dugoročno sama da finansira Kijev. EU trenutno daje Ukrajini 1,5 milijardi evra mesečno - naglasio je Fico, navodeći da se ta sredstva koriste za isplatu plata.

Kako je ocenio, biće bolno za EU da prizna da je apsolutno propala pomoć koju je uputila Ukrajini.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading