SLUŽIO U BOSNI, SPASAVA ZELENSKOG: Ko je američki general poslat u Ukrajinu s ciljem da zaustavi rusku ofanzivu

Autor:

Svet

13.12.2023

21:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Cilj Pentagona je da zamrzne konflikt i natera Ruse na mir pod uslovima Zapada.

SLUŽIO U BOSNI, SPASAVA ZELENSKOG: Ko je američki general poslat u Ukrajinu s ciljem da zaustavi rusku ofanzivu

Foto: Tanjug/AP

Američki predsednik Džo Bajden šalje u Kijev generala Antonija Aguta (57) da preuzme komandu i spreči kolaps ukrajinske vojske, koja se sve brže topi pod ruskim pritiskom.

Ovaj general s tri zvezdice, koji je kao mladi oficir služio i u sastavu Sfora u Bosni, sada je zadužen da sprovede defanzivnu strategiju za rat protiv Rusije naredne godine i obezbedi opstanak na njenom čelu načelnika Valerija Zalužnog, koji je viđen kao moguća zamena za Zelenskog.

U Tuzli sreo Bila i Hilari Klinton

Republika

Foto: Tanjug/AP

Hilari i Bil Klinton

General Aguto je kao mladi kapetan bio komandir čete američke treće pešadijske divizije u sastavu Sfora u Bosni 1996-1997. Ova divizija bila je razmeštena u kampovima Dalas i Angela kod Tuzle, a obišli su je Bil i Hilari Klinton. Aguto je otad prošao i Irak i Avganistan na dužnosti komandanta 11. puka, treće divizije i prve armije, stacionirane u Nemačkoj, u čijem sastavu je devet pešadijskih i oklopnih i jedna avijaciona brigada. Rusi su ga dobro izučili i imaju za njega samo reči hvale. Oni navode da je Aguto redak primer uspešnog borbenog komandanta i štabnog oficira.

POVLAČENJE IZ AVDEJEVKE

Prema ruskim izvorima, general Aguto je od decembra prošle godine zadužen za formiranje i obuku ukrajinskih jedinica. Odnosno, on je bio zaslužan za 12 novih brigada ukrajinskog devetog i 10. armijskog korpusa, s kojima su ukrajinski generali izveli neuspešnu četvoromesečnu ofanzivu, uz katastrofalne gubitke u ljudstvu i zapadnoj ratnoj tehnici.

Vašington je zamislio da se naredne godine Ukrajinci ukopaju i brane da bi imao vremena da razvije kapacitete svoje namenske industrije i snabde ih ili naterao Kremlj da potraži izlaz iz rata makar delimično pod zapadnim uslovima. Ukrajinski mediji navode da Bajdenova administracija, preko savetnika za nacionalnu bezbednost Džeka Salivena, zahteva od Zelenskog zamrzavanje konflikta, počev od proleća. Ukoliko Zelenski to odbije, SAD će smanjiti finansiranje Ukrajine i nastaviti da podižu rejting Zalužnog.

Međutim, za Zelenskog, koji je obećao oslobađanje cele Ukrajine, zamrzavanje konflikta predstavlja poraz.

Američki vojni eksperti savetuju povlačenje na novu liniju odbrane i napuštanje utvrđenog grada Avdejevke da bi se izbegli gubici kao u Bahmutu, gde je poginulo, nestalo ili osakaćeno oko 65.000 Ukrajinaca. Međutim, to bi značilo novi poraz za Zelenskog i potkopalo njegovu poziciju, ali i za generala Zalužnog jer bi ukrajinski predsednik tako dobio povod da ga napokon smeni i izoluje.

SIRSKI ISPRED ZALUŽNOG

Republika

Foto: Printscreen/TelegramZaluzni

Antonio Aguto i Valerij Zalužni

Narednog meseca u Visbadenu biće održane štabne vežbe NATO i ukrajinskih generala, koji će na karti pomerati zastavice, crtati strelice i računati gubitke da bi se uverili da je defanzivna strategija najbolja. Pojedini izvori ukazuju da je prošle sedmice ministar odbrane Rustem Umerov na sastanak s Agutom u Nemačku, umesto Zalužnog, poveo generala Aleksandra Sirskog, miljenika Zelenskog.

Haos u štabovima, ne mogu da planiraju

Prema nezvaničnim izvorima, general Zalužni tražio je od američkog ministra odbrane Lojda Ostina 17 miliona artiljerijskih granata 155 mm za narednu godinu.
- Oni traže milione artiljerijskih granata iz zapadnih skladišta koji ne postoje. Američki zvaničnici upozoravaju ih da će morati da ratuju s daleko manjim budžetom. Takođe, u ukrajinskim štabovima vlada haos. Oni ne mogu da planiraju operacije jer ne znaju na koliko granata mogu da računaju - piše Njujork tajms.

REPUBLIKANCI NE DAJU NI DOLAR ZA PROPALU STVAR

Propao je očajnički pokušaj Volodimira Zelenskog da ubedi senatore u američkom predstavničkom domu da odobre novi paket pomoći Ukrajini u iznosu od 61,4 milijarde dolara.

Od početka rata Ukrajina je u oružju i novcu dobila pomoć od 112 milijardi dolara, međutim, otkako su u januaru republikanci stekli većinu, nije odobren ni cent. Zelenski se sad sastao sa senatorima iza zatvorenih vrata i rekao im da će regrutovati starije od 45 godina i preći na partizanski rat, ako ne dobije još oružja i novca.

Republikanski senator Lindsi Grem rekao je da im Zelenski nije saopštio kako misli da pobedi Rusiju.

- Dobio je ogromnu svotu i traži još, pa mislim da zaslužujemo jasne odgovore - rekao je Grem, a predsedavajući predstavničkog doma Majk Džonson je dodao da nije promenio mišljenje povodom pomoći Ukrajini.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading