BURNO U DRŽAVNOM VRHU: Zelenski smenio zamenika ukrajinskog premijera!

Autor:

Svet

09.05.2024

12:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kubrakov je razrešen dužnosti radi formiranja posebnog ministarstva za razvoj zajednica, teritorija i stambeno-komunalnog sektora i ministarstva za infrastrukturu

BURNO U DRŽAVNOM VRHU: Zelenski smenio zamenika ukrajinskog premijera!

Foto: Tanjug/AP

Ukrajinski parlament Vrhovna rada smenila je danas potpredsednika vlade Ukrajine i ministra za zajednice, teritorije i razvoj infrastrukture Aleksandra Kubrakova zbog planova za rekonstrukciju ministarstva koje je vodio, rekao je ukrajinski poslanik Jaroslav Železnjak.

Železnjak je napisao na Telegramu da je 272 poslanika, od ukupno 450, glasalo za smenu Kubrakova, preneo je Ukrinform. Potom je i predsednik Volodimir Zelenski dao zeleno svetlo za ovu odluku.

Kubrakov je razrešen dužnosti radi formiranja posebnog ministarstva za razvoj zajednica, teritorija i stambeno-komunalnog sektora i ministarstva za infrastrukturu.

Predlagači su napomenuli da je neophodno, prema ukrajinskom Ustavu, da Vrhovna rada smeni Kubrakova da bi se sprovela inicijativa o stvaranju posebnog ministarstva.

Kubrakov je napisao na Fejsbuku da o njegovoj smeni nije razgovarano sa njim pre glasanja i da nije imao mogućnost da parlamentu predstavi detaljan izveštaj o svojim aktivnostima.

Kubrakov (41) je bio potpredsednik Vlade za obnovu i ministar za zajednice, teritorije i razvoj infrastrukture od 1. decembra 2022. godine.

Inače, ukrajinski parlament odobrio je danas nacrt zakona koji bi omogućio nekim kategorijama zatvorenika da služe u oružanim snagama Ukrajine i bore se u ratu protiv Rusije.

Zakon je danas usvojen nakon drugog čitanja, a podržalo ga je 279 od ukupno 450 članova parlamenta, prenosi Kijev Indipendent.

Predlog zakona treba da potpiše predsednik države Volodimir Zelenski, koji je podržao ideju.

Predlog je prvi put podnet parlamentu u martu ove godine u okviru napora da se popune redovi Oružanih snaga Ukrajine u toku rata sa Rusijom.

Zamenica ministra pravde Ukrajine Olena Visocka izjavila je da bi predlog mogao da oslobodi 50.000 regruta među onima koji su već odslužili kaznu, kao i 26.000 onih koji su trenutno u zatvoru.

Ruska vojska takođe je iz svojih zatvora regrutovala potencijalne vojnike koji bi služili u Ukrajini u zamjenu za oslobađanje od kazne.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading