PODELILI SNAGE NA TRI PRAVCA! ZBOG OVOGA KIJEV GUBI RAT: Amerikanci okrivili Zelenskog za propast kontraofanzive

Autor:

Svet

06.12.2023

22:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

NATO generali savetovali su udar samo prema Azovskom moru radi odsecanja Krima.

PODELILI SNAGE NA TRI PRAVCA! ZBOG OVOGA KIJEV GUBI RAT: Amerikanci okrivili Zelenskog za propast kontraofanzive

Foto: Tanjug/AP

Dugo pripremana ukrajinska ofanziva utemeljena na zapadnom oružju i mobilizaciji najsposobnijih vojnika propala je posle četiri meseca uz katastrofalne gubitke. Amerika sada optužuje predsednika Volodimira Zelenskog da je počinio kobne greške zbog kojih je u opasnosti da izgubi rat.

ŠTABNE IGRE

Ofanziva je počela 4. juna, ali je ubrzo postalo jasno da ne ide po planu. Već 15. juna američki ministar odbrane Lojd Ostin sastao se s ukrajinskim kolegom Aleksijem Reznikovim i preneo mu da je Vašington nezadovoljan. Ostin je Reznikova pitao zašto ukrajinske snage ne koriste opremu za razminiranje koju im je Zapad isporučio i zašto ne maskiraju dimom svoje jedinice u napadu. Reznikov, advokat po profesiji, odgovorio je da ukrajinski advokati donose odluke i da su sputani bez podrške iz vazduha.

Vašington post intervjuisao je više od 30 visokih državnih funkcionera iz Ukrajine, SAD i zemalja članica EU i NATO, koji su rekli da je Pentagon od početka bio uključen u planiranje ofanzive. Ipak, konačne odluke donosili su Volodimir Zelenski, načelnik generalštaba Valerij Zalužni i drugi komandanti.

Razgovori o ofanzivi počeli su u jesen 2022. General Zalužni tada je od Ostina tražio 1.000 oklopnih vozila i opremu i obuku devet novih brigada u Nemačkoj. Početkom ove godine, ukrajinski, američki i britanski generali održali su ukupno osam štabnih vežbi, pri čemu su se koristili specijalnim kompjuterskim programima i tabelama i pomerali zastavice na karti.

Kroz te simulacije ratnih operacija, došli su do zaključka da je za Ukrajinu najbolje da sve snage upotrebi na jednom strateškom pravcu, odnosno da pokrene masovni napad do Azovskog mora, čime bi prekinula kopnenu vezu Krima i Rusije. Najoptimističniji scenario je bio da će cilj biti ostvaren za 60 do 90 dana, uz ukrajinske gubitke u ljudstvu i tehnici do 40 odsto.

ZAKASNILI S NAPADOM

Amerikanci su tražili da ofanziva počne u aprilu, ali su Ukrajinci tražili još oružja i vremena za obuku. Osim toga, ukrajinski generali su promenili plan i odlučili da napadnu na tri pravca duž 1.000 kilometara fronta: Prema Melitopolju, Berdjansku i Bahmutu. Amerikanci su na kraju popustili, a ispostavilo se da su i oni i Kijev potcenili vojnu moć Rusije, a ukrajinska ofanziva postepeno je ugasla u oktobru.

Rusi: Nisu imali šanse da nas pobede

Moskovski analitičari smatraju da Kijev nije ni mogao da koncentriše snage za ofanzivu na jednom pravcu jer bi ih raznelo rusko vazduhoplovstvo. Oni ukazuju da su Ukrajinci samo u početku ofanzive napadali s oklopnim grupama nivoa od čete do bataljona, što je dovelo do ogromnih gubitaka usled dejstva ruskih mina, raketaša helikoptera, aviona, dronova i artiljerije. Zato su prešli na manje oklopne grupe i na kraju na pešadijske napade, koje su Rusi nazvali juriši mesa. Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu procenio je ukrajinske bespovratne gubitke na 127.000 poginulih, nestalih, zarobljenih i osakaćenih, kao i na 500 tenkova i oko 2.000 drugih oklopnih vozila.

SVAĐA U SENATU: REPUBLIKANCI NE DAJU PARE ZA UKRAJINU

Volodimir Zelenski otkazao je onlajn učešće u brifingu s američkim senatorima oko finansiranja Ukrajine naredne godine. Ovo se desilo nakon što je šef njegove administracije Andrej Jermak upozorio da će Rusija pobediti ako se Kijevu ne odobri dodatna američka vojna pomoć.

Ipak, na tajnom brifingu republikanci i demokrate posvađali su se i bez Zelenskog. Predsednik Senata Čak Šumer otkrio je da je jedan od republikanskih senatora čak vikao na američkog generala.

- Pitao je generala zašto ne ode da štiti američku granicu (od migranata iz Meksika) - ispričao je Šumer, a republikanci su napustili sastanak.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading