"PUTIN ĆE ME ODSTRELITI, AKCIJU ĆE IZVESTI DO KRAJA GODINE": Zelenski zavapio na 10. godišnjicu smene vlasti u Kijevu

Autor:

Svet

22.11.2023

05:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dosad je naša služba sprečila najmanje šest atentata na mene, a sada planiraju operaciju "Majdan 3".

"PUTIN ĆE ME ODSTRELITI, AKCIJU ĆE IZVESTI DO KRAJA GODINE": Zelenski zavapio na 10. godišnjicu smene vlasti u Kijevu

Foto: Tanjug/AP

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da Vladimir Putin priprema operaciju "Majdan 3" da bi ga smenio s vlasti u Kijevu do kraja godine.

- Ukrajinska obeveštajna služba sprečila je najmanje šest atentata na mene. To je zastrašujuće, a svaki put stigne izveštaj da je neka nova grupa ubica ušla u Ukrajinu. Sada se detalji plana za operaciju "Majdan 3" brzo menjaju. Na to su nas upozorile i partnerske službe sa zapada - rekao je Zelenski.

PROTESTI, PA PUČ

Zelenski je o planovima Rusije da ga svrgne govorio na 10. godišnjicu od početka sukoba na kijevskom Majdanu, posle čega je svrgnut predsednik Viktor Janukovič, dok je Kremlj anektirao Krim, a Ukrajina se survala u građanski rat na Donbasu, što je bio uvod u otvorenu invaziju Rusije.

Prema rečima predsednika Ukrajine, iz samog naziva operacije "Majdan 3" proizlazi da će ona biti praćena masovnim protestima. Međutim, s obzirom na zategnute odnose ukrajinskog predsednika i načelnika generalštaba Valerija Zalužnog, moskovski analitičari ocenili su da Zelenski unapred proglašava za ruske agente sve one u vojsci koji bi mogli da pokušaju puč.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Volodimir Zelenski

U Ukrajini navode da se Zelenski boji talasa nezadovoljstva zbog položaja u kom se našlo stanovništvo. Ugledni časopis Strana podseća na masovne demonstracije 2004, na Majdanu 1, kada je Viktor Jušćenko postao predsednik umesto Leonida Kučme, i 2014, na Majdanu 2, kada je svrgnut Viktor Janukovič posle gotovo tri meseca protesta i sukoba s policijom na glavnom kijevskom trgu.

- Mnoge to sada u Ukrajini podseća na slučaj kada je bivši predsednik Petar Porošenko plašio javnost navodnom ruskom operacijom "Šatun". Tada su takođe govorili o planu Moskve da izazove proteste u Ukrajini zbog rasta cena komunalnih usluga i sve kritičare vlasti Porošenka dodavali na listu agenata Kremlja - navodi Strana.

NEPREDVIDIVA SITUACIJA

U Ukrajini je ratno stanje, tokom kojeg su protesti zabranjeni i malo ko veruje da je neko spreman da izađe na Majdan s transparentom protiv vlasti. Međutim, analitičar Kost Bondarenko kaže da narod javno ne istupa protiv vlasti zbog rata, ali da je, uprkos tome, nezadovoljstvo veliko.

- Zato niko ne zna šta će se dogoditi ako neko glasno pozove na proteste. Povod može da bude naglo pogoršanje ekonomske situacije ili situacije na frontu. Zato Zelenski upozorava da će nezadovoljni automatski postati agenti Kremlja - kaže Bondarenko.

Poruka sa zapada: Vreme je za smenu vlasti

Republika

Foto: Tanjug-AP

Džo Bajden

Zelenski je upozorio da Rusija sprema "Majdan 3" u trenutku kada se iskomplikovala situacija s finansijskom pomoći Zapada Ukrajini. Polovinu državnih rashoda, ne samo vojnih, naredne godine treba da obezbede SAD i EU. Ako se ta podrška smanji, Kijev neće imati čime da zapuši rupu u budžetu.
- Specijalni predstavnik SAD za Ukrajinu Peni Pricker poručila je Kijevu da razmišlja kako će živeti bez američke pomoći. Možda Zelenski upozorava da je bez para Zapada moguć prevrat u Kijevu - navodi Strana.
Osim toga, u političkim krugovima u Kijevu vlada mišljenje da su najave Zapada o smanjenju finansijske pomoći poruka Zelenskom da je vreme da ode s vlasti: izborima, prostom predajom punomoćja ili na drugi način. Neki veruju i da Zapad još nije načisto šta će sa Zelenskim, ali da mu sprema zamenu ukoliko odluči da ga smeni.

UKRAJINSKI GAVRILO PRINCIP POZVAO NA PROTESTE

Republika

Foto: wikimedia.org

Gavrilo Princip

Na obeležavanje godišnjice od početka protesta na Majdanu došli su predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i nemački ministar odbrane Boris Pistorijus i moldavska predsednica Maja Sandu. A pre 10 godina demonstrantima na Majdanu govor je držao nemački ministar Gvido Vetervele, dok je pomoćnik državnog sekretara SAD Viktorija Nuland delila keks i sendviče.

Okidač je bila odluka predsednika Viktora Janukoviča da povuče sporazum o asocijaciji s EU da se ne bi sukobio s Rusijom. Iste večeri je novinar Mustafa Najem pozvao Kijevljane da se okupe na Majdanu, a kasnije je dobio nadimak ukrajinski Gavrilo Princip s obzirom na čitav niz tragičnih događaja koje je to izazvalo tokom poslednje decenije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading