SANČEZ DANAS SAOPŠTAVA ODLUKU O OSTAVCI: Poznato ko bi mogao da ga nasledi na čelu španske Vlade (VIDEO)

Autor:

Svet

29.04.2024

10:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Španski premijer je rekao da će u ponedeljak saopštiti da li će podneti ostavku zbog optužbi protiv svoje supruge, Begonje Gomez, za korupciju i trgovinu uticajem.

SANČEZ DANAS SAOPŠTAVA ODLUKU O OSTAVCI: Poznato ko bi mogao da ga nasledi na čelu španske Vlade (VIDEO)

Foto: Tanjug AP

Pristalice španskog premijera, Pedra Sančeza, njih oko 12.500 ljudi organizovalo je protest podrške na kome su ga pozvali da ostane na čelu progresivne koalicione vlade sa krajnje levičarskom strankom Sumar i ne podnese ostavku.

Demonstracije su održane tokom vikenda ispred sedišta Socijalističke radničke partije (PSOE) u centru Madrida, a okupljeni su uzvikivali slogane kao što su "Pedro, ne odustaj""Pedro ostaje", prenosi Euroaktiv.

Među okupljenima je bilo i nekoliko ministara, kao što je ministar finansija, Marija Hesus Montero, koji bi, kako ocenjuju analitičari, mogao da zameni Sančeza ukoliko podnese ostavku.

Očekuje se da će Sančez svoju odluku o ostavci saopštiti danas. 

Prošle nedelje, španski premijer je rekao da će u ponedeljak saopštiti da li će podneti ostavku zbog optužbi protiv svoje supruge, Begonje Gomez, za korupciju i trgovinu uticajem.

Istraga protiv Begonje Gomez usledila je nakon žalbe grupe za borbu protiv korupcije Manos Limpijas (Čiste ruke), koja ima veze sa krajnjom desnicom. Grupa je navela da je Begonja Gomez iskoristila svoj uticaj kao supruga premijera da bi navodno obezbedila sponzore za magistarski kurs na univerzitetu koji je vodila.

Sančez je istakao da će njegova supruga sarađivati sa vlastima, a za optužbe protiv nje okrivio je ''desničarske i krajnje desničarske'' partije i medije.

Podsetimo, španski mediji u petak su objavili audio-zapise i transkripte sastanka 2014. između jednog ministra konzervativne Narodne partije (PP) i Hosea Manuela Viljareha, bivšeg policijskog inspektora optuženog za špijuniranje i rad na diskreditaciji nekih od španskih političara. Na snimcima njih dvojica razgovaraju o planovima da špijuniraju oca Begonje Gomez kako bi ''politički ubili" Sančeza, navodi Gardijan. Tokom razgovora, Viljareho takođe pominje da on ''režira" aktivnosti "Čiste ruke".

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading