IZRAELCI RAZBILI KAMIONE SA HUMANITARNOM POMOĆI ZA GAZU: Vozači sada u strahu ne smeju da donesu pakete očajnim Palestincima

Autor:

Svet

15.05.2024

03:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Odgovornost za jučerašnji incident preuzela je grupa koja se naziva Naredba 9 navodeći da je delovala s ciljem da spreči snabdevanje Hamasa

IZRAELCI RAZBILI KAMIONE SA HUMANITARNOM POMOĆI ZA GAZU: Vozači sada u strahu ne smeju da donesu pakete očajnim Palestincima

Foto: X/Tedros Adhanom Ghebreyesus/Printscreen

Dan nakon što su izraelski doseljenici razbili kamione sa humanitarnom pomoći za stanovnike Pojasa Gaze, palestinski vozači kamiona danas kažu da su u strahu i plaše se za bezbednost konvoja humanitarne pomoći.

Na snimku koji je kružio društvenim mrežama vidi se najmanje jedan zapaljeni kamion dok su na drugim prikazana razbijena vozila i paketi sa humanitarnom pomoći razbacani na kolovozu u blizini kontrolnog punkta Tarkumija na okupiranoj Zapadnoj obali, prenosi Rojters.

"Juče je pokrenuta koordinisana isporuka sa 70 kamiona humanitarne pomoći za Pojas Gaze. Izraelski naseljenici napali su konvoj na prelazu, uništili humanitarne zalihe i zapalili kamione", izjavio je Vasim Al-Džabari, šef Udruženja trgovaca hranom iz Hebrona i dodao da su izraelski vojnici tokom napada mirno stajali po strani.

Odgovornost za jučerašnji incident preuzela je grupa koja se naziva Naredba 9 navodeći da je delovala s ciljem da spreči snabdevanje Hamasa.

Oni su optužili izraelsku vladu da šalje "poklone" toj islamističkoj grupi.

Nasilni protest izraelskih naseljenika naišao je na osudu Vašingtona, koji je pozvao Izrael da pojača isporuke pomoći u Pojas Gaze i ublaži sve veću humanitarnu krizu u okupiranoj palestinskoj enklavi.

Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron takođe je osudio "užasan incident" i poručio da Izrael mora da kazni napadače.

Palestinci i grupe za ljudska prava optužili su izraelsku vojsku i policiju da namerno nisu intervenisale tokom napada doseljenika.

Adel Amer, član sindikata autoprevoznika sa Zapadne obale, rekao je da je oko 15 kamiona oštećeno i da su neki vozači pretučeni, kao i da materijalna šteta iznosi oko 2 miliona dolara.

"Vozači sada odbijaju da odvoze robu u Gazu jer se plaše. Čak i kada je vojska bila prisutna, konvoji su bili u opasnosti, jer vojska tvrdi da ne može ništa da učini protiv doseljenika koji prave katastrofu", rekao je on.

Izraelska policija je saopštila da je pokrenula istragu o ovom napadu i da je više ljudi uhapšeno, ali izraelska vojska nije komentarisala napad na konvoj humanitarne pomoći.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading