AKO RUSI OVDE PROBIJU FRONT, ARTILJERIJOM ĆE TUĆI HARKOV BEZ PROBLEMA! Ruska vojska OPASNO merka da OSVOJI jedno ključno mesto!

Autor:

Svet

09.06.2024

13:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Severoistočno od Harkova, ruske snage i dalje drže uporište u gradu Vovčansku

AKO RUSI OVDE PROBIJU FRONT, ARTILJERIJOM ĆE TUĆI HARKOV BEZ PROBLEMA! Ruska vojska OPASNO merka da OSVOJI jedno ključno mesto!

Foto: Liveuamap.com

Ukrajina je stabilizovala severni hersonski front nakon što je Moskva pokrenula ofanzivu pre mesec dana, zahvaljujući većem broju oružja koje je isporučio Zapad i dopuštenju da se njime gađaju položaji unutar Rusije.

Ali, ukrajinske snage raspoređene drugde duž 1.000 kilometara duge linije fronta i bespomoćne su protiv smrtonosnih ruskih klizećih bombi koje se lansiraju iz aviona.

Viši oficir u Službi bezbednosti Ukrajine (SBU), kojem je šifrovano ime Bankir i trenutno se bori u Harkovskoj oblasti, rekao je za CNN da dozvola gađanja ruskih ciljeva preko granice već ima pozitivan učinak.

- Sada je moguće sprovoditi lokalne operacije protivnapada i ponovo zauzeti teritorije koje je, na primer, neprijatelj zauzeo pre nedelju dana - rekao je ta j oficir SBU.

Saveznici Kijeva dugo su bili nepokolebljivi i branili su da se njihovim oružjem izvode napadi unutar ruske teritorije iz straha da ne isprovociraju Moskvu.

Ali, to se promenilo nakon ofanzive kod Harkova.

Prvo su evropske zemlje, uključujući Francusku i Nemačku, dopustile Ukrajini da napada mete unutar Rusije, a zatim je, što je najvažnije, Amerika takođe dozvolila ukrajinskoj vojsci da upotrebi njihovo oružje u prekograničnim napadima nadomak drugog po veličini u Ukrajini.

- Američki raketni sistem HIMARS postao je najvažniji za gađanje ruskih položaja - kaže Jehor Černijev, zamenik predsednika Odbora za nacionalnu bezbednost, odbranu i obaveštajne poslove ukrajinskog parlamenta.

Za najsmrtonosnije oružje Ukrajinci nemaju odgovor

Rusi su zbog toga počeli puno da manje koriste sisteme protivvazdušne odbrane (PVO) S-300 i S-400 za napade oko Harkova, ali klizne bombe ostaju ogroman problem za Ukrajince. One se bacaju sa tolike visine da su izvan dometa ukrajinske odbrane.

- Nažalost, još nemamo dozvolu za gađanje ruskih aviona na aerodromima američkim oružjem i nemamo dopuštenje za korišćenje raketa ATACMS na ruskoj teritoriji rekao je Černijev. Zbog toga još nismo uspeli da rešimo problem napada kliznim bombama na našoj teritoriji. Harkov i druga pogranična područja još uvek pate od napada, a mnogo civila gine - dodao je Černijev.

Dok je rusko napredovanje usporilo, prema procenama SAD i Ukrajine, moskovske snage nastavljaju da vrše pritisak duž nove linije fronta.

Novi front

Rusi se usredsređuju na pokušaj prodora kroz selo Hliboke severno od Harkova.

Ako ruske snage tamo uspeju da se zadrže, mogle bi da se probiju do sela Lipci, koje se nalazi 30 kilometara severno od Harkova, čime bi grad od istorijskog, kulturnog i industrijskog značaja bio u dometu artiljerije.

Severoistočno od Harkova, ruske snage i dalje drže uporište u gradu Vovčansku.

- Borbe su se pretvorile u blisku borbu, s jedinicama koje se bore ulicu po ulicu. Ali većina grada je pod kontrolom Ukrajinskih odbrambenih snaga - kaže Nazar Vološin, portparol ukrajinske vojske na istoku, za CNN.

Jurij Fedorenko, komandant čete 92. zasebne mehanizovane brigade, koja se trenutno bori u Harkovskoj oblasti, rekao je da je "neprijatelj pokrenuo dodatnu kampanju kod Harkova" kako bi raspršio snage i sredstva ukrajinskih odbrambenih snaga.

- Delimično su uspeli, ali su odbrambene snage stabilizovale situaciju - naveo je Fedorenko.

Posmatračka misija UN za ljudska prava u Ukrajini (HRMMU) zabeležila je "značajan porast" (31%) ubijenih civila u Ukrajini u maju u odnosu na april ove godine.

Prema HRMMU, više od polovine žrtava je na novom severnom frontu zbog "bombi i projektila izbačenih iz vazduha u naseljenim područjima kao što su zajednice u blizini linije fronta i grada Harkova."

Ukrajinci preusmeravaju vojsku

Kako bi se suprotstavila Rusima u Harkovu, Ukrajina mora da preusmeri ljude i oružje s drugih delova fronta u Donjeckoj i Luganskoj oblasti.

Glavni cilj Rusije bio je da ostvari potpunu kontrolu nad ove dve istočne oblasti.

I upravo je tamo Rusija vršila prilično aktivan pritisak. Ruska vojska pokušava da učini sve što je moguće na prvoj liniji pre dolaska američke pomoći Ukrajini i pokušava da iskoristi ovu priliku na sve moguće načine - rekao je Vološin.

Rusi pokušavaju da iskoriste zamah jer vreme i dnevno svetlo čine uslove pogodnijim za kopnene operacije. Oni su takođe u trci sa vremenom pre nego što stigne još oružja od ukrajinskih partnera. Očekuje se i dolazak zapadnih F-16, a Francuska je obećala da će opremiti Ukrajinu svojim borbenim avionima Miraž 2000-5.

(Republika/CNN/Index.hr)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading