KNJIGA PALA NA ŠEST SLOVA! Ovo su kandidati u trci za mesto predsednika Irana, a jedan od njih ima najveće šanse za pobedu

Autor:

Svet

09.06.2024

16:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Danas je Ministarstvo unutrašnjih poslova Irana saopštilo imena šest kandidata kojima je odobrena kandidatura za predsedničke izbore u Iranu koji će se održati 28. juna.

KNJIGA PALA NA ŠEST SLOVA! Ovo su kandidati u trci za mesto predsednika Irana, a jedan od njih ima najveće šanse za pobedu

Foto: shutterstock

Saopštenje je usledilo nakon pogibije doskorašnjeg predsednika Ebrahima Raisija u padu helikoptera.

Među odobrenim kandidatima nisu se našla imena bivšeg iranskog predsednika Mahmuda Ahmadinedžada i bivšeg predsednika parlamenta Alija Laridžanija. Međutim, među kandidatima su bivši ministar unutrašnjih poslova Mustafa Purmohamadi, bivši sekretar Vrhovnog saveta za nacionalnu bezbednost i šef pregovaračke grupe za nuklearne pregovore sa SAD Said Džalil, trenutni predsednik parlamenta Muhamed Baker Kalibaf, gradonačelnik Teherana i savetnik pokojnog predsednika Alireza Zakani, bivši sekretar predsedništva i šef fondacije Šahid Gazizade Hašemi i bivši ministar zdravlja Masud Mezkijan.

Važno je napomenuti da je odobrenje kandidata sproveo Savet čuvara revolucije, koji se sastoji od sveštenih lica i pravnika nadgledanih od strane vrhovnog iranskog vođe Hamneija. Njihov izbor kandidata nastavlja tradiciju odbijanja žena ili bilo koga ko poziva na radikalnu promenu u vođenju države.

Kampanja predsedničkih izbora verovatno će uključivati užive debate kandidata na državnoj televiziji. Iako kandidati nisu najavili konkretne programe, obećali su bolju ekonomsku situaciju u Iranu, koji je pogođen sankcijama SAD i Zapadnih država zbog svog nuklearnog programa.

Prema izveštaju AP-a, kandidat sa najboljim izgledima za pobedu je Muhamed Baker Kalibaf (62), koji je prethodno bio gradonačelnik Teherana i ima bliske odnose sa Revolucionarnom gardom, čiji je bio general 1999. godine kada su nasilno suzbijeni protesti studenata.

Ukupno gledano, predstojeći predsednički izbori u Iranu donose zanimljive promene i moguće novitete u političkoj areni ove zemlje. S obzirom na važnost Irana u međunarodnim odnosima, rezultati ovih izbora mogli bi imati značajan uticaj na globalnu politiku.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading