TRI MILIONA IRANACA NA SAHRANI RAISIJA: Predsednik ispraćen uz NAJVIŠE počasti na jednom od NAJSVETIJIH mesta Šiita (VIDEO)

Autor:

Svet

23.05.2024

16:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Raisi je poginuo u padu helikoptera na severozapadu Irana, zajedno s iranskim ministrom spoljnih poslova Hoseinom Amir Abdolahijanom i drugim zvaničnicima.

TRI MILIONA IRANACA NA SAHRANI RAISIJA: Predsednik ispraćen uz NAJVIŠE počasti na jednom od NAJSVETIJIH mesta Šiita (VIDEO)

Foto: Tanjug/Iranian Presidency Office via AP

Danas je u Svetilištu Imama Reze u Mešhadu, mestu od velikog značaja za šiitske muslimane u Iranu, održana sahrana iranskog predsednika Ebrahima Raisija.

Gradonačelnik Mohamadreza Kalandar Šarif izjavio je da je sahrani prisustvovalo impresivnih oko tri miliona ljudi, što svedoči o velikom poštovanju prema preminulom lideru.

Dostojanstveni ispraćaj predsednika

Avion sa telom pokojnog predsednika stigao je na aerodrom Hašeminedžad u Mešhadu, gde se okupio veliki broj ljudi i grupa slugu Svetilišta imama Reze kako bi odali počast stradalom lideru.

Sahrani su prisustvovali visoki iranski zvaničnici, uključujući vrhovnog verskog vođu ajatolaha Alija Hamneija, kao i predstavnici Iraka, Avganistana, Turske, Turkmenistana i Saudijske Arabije.

Pogrebni obredi širom Irana

Trodnevni pogrebni obredi započeli su u utorak u gradu Tabriz u iranskoj pokrajini Istočni Azerbejdžan, nakon čega je Raisijevo telo prebačeno u Teheran i Birdžand, gde su građani imali priliku da odaju počast preminulom predsedniku.

U znak počasti, Iran je proglasio petodnevnu žalost povodom smrti Ebrahima Raisija.

Velika tragedija za Iran

Podsetimo, Raisi je poginuo u padu helikoptera na severozapadu Irana, zajedno s iranskim ministrom spoljnih poslova Hoseinom Amir Abdolahijanom i drugim zvaničnicima.

U nesreći su, nažalost, izgubili život i dva telohranitelja, dva pilota i jedan član posade, saopštila je iranska agencija IRNA.

Ovim događajem Iran je zavijen u crno, a sahrana Ebrahima Raisija ostaje kao jedan od najznačajnijih i najtužnijih događaja u novijoj istoriji ove zemlje.

Ovako velika sahrana u Iranu održana je i tokom pokopa generala Kasema Sulejmanija koji je poginuo u američkom vazdušnom napadu u Iraku, na aerodromu u Bagdadu kada je američka raketa ispaljena sa drona pogodila vozilo generala koji je bio ključna ličnost u odbrani Iraka i Sirije od malignog uticaja radikalnog salafizma čiji su borci bili pripadnici Islamske države.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading