EVO GDE ĆE BITI GRANICE RUSIJE?! Lazanski pre 10 godina najavio dramatične promene na tlu Evrope!

Autor:

Svet

09.06.2024

10:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Godine 2014. napisao je tekst koji danas zvuči gotovo proročki imajući u vidu razvoj situacije u Ukrajini

EVO GDE ĆE BITI GRANICE RUSIJE?! Lazanski pre 10 godina najavio dramatične promene na tlu Evrope!

Foto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ, AP

Trećeg avgusta 2021. godine, ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski iznenada je preminuo u 71. godini, ali se i danas pamte njegove vojne analize.

Tako je predvideo i rat u Ukrajini, poraz NATO-a u Avganistanu, kao i konačni rezultat sukoba Zapada i Rusije na ukrajinskom tlu.

Što se tiče Avganistana, čuveni novinar je 2013. godine rekao da će vlast u Kabulu pasti 48 sati od odlaska Amerikanaca.

- To je rat koji je NATO već izgubio, samo ne znaju kako da izađu iz Avganistana i da proglase da su pobedili, iako su izgubili - kazao je Lazanski.

Foto: Tanjug

Talibani

 

Nedugo posle smrti Lazanskog, talibani su ušli u Kabul u roku od 48 sati od povlačenja Amerikanaca.

On je potom napisao 2014. godine tekst koji danas zvuči gotovo proročki imajući u vidu razvoj situacije u Ukrajini.

Lazanski je tada najavio da će u slučaju rata u Ukrajini ta zemlja biti podeljena na dva dela, a kao moguću liniju podele naveo je reku Dnjepar.

- Možemo li da pretpostavimo, sada možda zvuči fantastično, da će u nekom budućem vremenu neki događaji u Rusiji i neki događaji u Ukrajini dovesti do toga da ove dve države opet požele da se ujedine? Ili suprotno, zašto ono što je započelo sa Jugoslavijom 1991. godine, i odmah zatim sa Sovjetskim Savezom i Čehoslovačkom, ne može da se nastavi dalje? Odakle uverenje da će Evropa večno biti stabilna - zapitao je on.

Foto: Tanjug/AP, Igor Kovalenko / AFP / Profimedia

Putin i ruska vojska

 

On je tada pitao i sledeće - zašto i Ukrajina ne bi mogla da se raspadne.

- Istina, ona je već ostala bez Krima, jer tamo je od 1991. postojala nezadovoljna politička grupacija koja je težila ujedinjenju sa Rusijom i sada je to i dočekala. U istočnoj Ukrajini, uz Ruse i većina Ukrajinaca govori ruski jezik, no to više liči na Irce koji govore engleski, ali sebe smatraju Ircima, ili kao u Belgiji gde polovina stanovništva govori francuski, a sebe smatra Belgijancima - tvrdio je on.

Lazanski je tada istakao da je sve moguće ako NATO uđe u Ukrajinu i pokuša da se približi njenim istočnim granicama.

- To je nož pod trbuhom Rusije. Moskva bi trenutno vojno intervenisala i uzela prostor do reke Dnjepar, čime bi Ukrajina bila podeljena. I zbog toga neće biti nikakvog rata između NATO-a i Rusije, jer je Rusija vojno superiorna u tom delu Evrope, a širenje NATO-a na istok pokazaće se kao velika greška Vašingtona - napisao je tada Lazanski.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading