HOLANDIJA U KOLAPSU: Propalestinski demonstranti zauzeli zgrade univerziteta u zemlji (VIDEO)

Autor:

Svet

13.05.2024

17:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Demonstranti zahtevaju i da obrazovne ustanove prekinu finansijske veze sa kompanijama za koje tvrde da profitiraju od ugnjetavanja Palestinaca.

HOLANDIJA U KOLAPSU: Propalestinski demonstranti zauzeli zgrade univerziteta u zemlji (VIDEO)

Foto: X/Al Jazeera English/Printscreen

Propalestinski demonstranti zauzeli su danas univerzitetske zgrade u holandskim gradovima Amsterdam, Groningen i Ajndhoven, osuđujući izraelski rat u Pojasu Gaze, saopštila je holandska grupa koja stoji iza protesta.

Portparol Univerziteta u Amsterdamu (UvA) potvrdio je da je zgrada univerziteta zauzeta i pozvao one koji nisu povezani sa protestom da je napuste. Tehnološki univerzitet u Ajndhovenu je rekao da su desetine studenata mirno protestovale ispred te ustanove i da je postavljeno 10 do 15 šatora.

Univerzitet u Groningenu nije odgovorio na molbu za komentar, prenosi Rojters.

Studenti u Holandiji protestuju protiv izraelskog rata u Pojasu Gaze od prošlog ponedeljka, a na Univerzitetu u Amsterdamu bilo je i sukoba sa policijom.

Na univerzitetima u Sjedinjenim Američkim Državama i Evropi održavaju se uglavnom mirne demonstracije kojima se poziva na hitan i trajan prekid vatre. Demonstranti zahtevaju i da obrazovne ustanove prekinu finansijske veze sa kompanijama za koje tvrde da profitiraju od ugnjetavanja Palestinaca.

Podsetimo, u Malmeu, gradu domaćinu Evrovizije 2024. održani su masovni protesti povodom učešća Izraela na ovom muzičkom takmičenju.

Javni protesti su izbili usled rata u Pojasu Gaze, što je dovelo do značajnog pojačanja mera bezbednosti na samom događaju.

Na protestima, većina učesnika je nosila zastave Palestine, izražavajući tako svoje nezadovoljstvo učešćem Izraela na Evroviziji.

Ova situacija je dodatno zaoštrila već napetu atmosferu oko takmičenja, koje je već bilo obeleženo brojnim kontroverzama.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading