PUTIN ZADAO NOVI STRAHOVIT UDARAC AMERIKANCIMA! Doneo odluku zbog koje će se ČEŠATI!

Autor:

Svet

23.05.2024

18:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovo naglašava specifičnost situacije i potencijalnih mera koje bi Rusija mogla preduzeti u ovom kontekstu

PUTIN ZADAO NOVI STRAHOVIT UDARAC AMERIKANCIMA! Doneo odluku zbog koje će se ČEŠATI!

Foto: Tanjug/AP Sergei Guneyev

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je uredbu koja omogućava evidentiranje američke imovine, uključujući vrednosne papire, kao moguću kompenzaciju za ruske gubitke zbog zamrznute ruske imovine u Sjedinjenim Državama.

Ova odluka dolazi nakon nedelja rasprava pregovarača G7 o najboljem načinu korišćenja ruske imovine vredne oko 300 milijardi dolara, koja je bila zamrznuta nakon što je Rusija napala Ukrajinu u februaru 2022. godine.

Asimetričan odgovor Rusije

Bivši predsednik Dmitrij Medvedev nedavno je priznao da je količina američke državne imovine u Rusiji zanemariva, te da bi eventualni odgovor Rusije bio asimetričan, fokusiran više na imovinu privatnih osoba.

Ovo naglašava specifičnost situacije i potencijalnih mera koje bi Rusija mogla preduzeti u ovom kontekstu.

Imovina stranih ulagača u Rusiji

Imovina brojnih stranih ulagača u Rusiji, kako fizičkih lica tako i velikih američkih investicionih fondova, drži se na posebnim računima "tipa C" koje je Rusija uvela nakon vojne intervencije u Ukrajini.

Ovi računi su pod strožom kontrolom i zahtevaju odobrenje ruskih vlasti za prenos novca iz Rusije.

Ova uredba predstavlja značajan korak u procesu rešavanja konflikta između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država, ali i postavlja pitanje budućih akcija i reakcija dve zemlje u vezi sa ovim pitanjem.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading