UZBUNA U NATO-u! Ruske snage uklonile oznake sa reke na granici sa Estonijom! Nešto se OPASNO sprema?!

Autor:

Svet

23.05.2024

19:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Incident je izazvao zabrinutost u Estoniji i izazvao reakcije širom NATO saveza

UZBUNA U NATO-u! Ruske snage uklonile oznake sa reke na granici sa Estonijom! Nešto se OPASNO sprema?!

Foto: Tanjug/AP Photo/Hendrik Osula

Odbor za policiju i graničnu stražu Estonije (PPA) saopštio je danas da su ruski graničari uklonili granične oznake sa reke Narve koje razdvajaju rusku i estonsku teritoriju. Incident je izazvao zabrinutost u Estoniji i izazvao reakcije širom NATO saveza.

Ruska uredba o promeni pomorskih granica

Incident je usledio nakon ruske uredbe kojom se sugeriše da se ruske pomorske granice u Baltičkom moru jednostrano promene.

Uredba je naknadno uklonjena sa veb-stranice vlade bez objašnjenja nakon brze osude nekih članica NATO-a.

Postavljanje bova koje razdvajaju teritorije

Irik Purgel, šef istočne prefekture PPA, istakao je da estonske i ruske vlasti svake godine postavljaju bove koje razdvajaju teritorije, kako bi olakšale plovidbu rekom i sprečile ribare da slučajno zalutaju preko granice.

Vlasti su se složile oko lokacije bova 2022. godine, ali je Rusija tada povukla i osporila postavljanje više od polovine od predviđenih 250 graničnih markera.

Reakcija estonskih vlasti

- PPA će kontaktirati rusku graničnu stražu i zatražiti pojašnjenja o uklanjanju bova i vraćanju bova. PPA očekuje od Rusije dokaze da se pozicija do sada dogovorene rute transporta promenila a, ako ne budu predstavljeni, nastavićemo da postavljamo bove - istakao je Purgel.

Premijerka Estonije Kaja Kalas okarakterisala je to kao "granični incident" i poručila da je istraga u toku, preneo je Tanjug.

Reakcija premijerke Estonije

- Pristupićemo ovom slučaju na trezven, izbalansiran način, i sarađivaćemo sa saveznicima gde je to potrebno. Vidimo širi obrazac ruskih akcija koje pokušavaju da poseju uznemirenost - rekla je Kalas.

Započeto noćno zatvaranje prelaza između Narve i ruskog pograničnog grada Ivangoroda

Estonija je ranije ovog meseca otpočela noćno zatvaranje prelaza između Narve i ruskog pograničnog grada Ivangoroda, što ukazuje na rastuće tenzije između dve zemlje.

Očekuje se da će istraga i dalje pratiti ovaj slučaj i moguće posledice koje bi mogle da proiziđu iz ovog incidenta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading