TEŠKE OPTUŽBE NA RAČUN MOSKVE: Rusija ugrožava vazdušni saobraćaj u zoni Baltičkog mora

Autor:

Svet

29.04.2024

15:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vlasti baltičkih zemalja smatraju da iza problema sa GPS-om stoji Rusija.

TEŠKE OPTUŽBE NA RAČUN MOSKVE: Rusija ugrožava vazdušni saobraćaj u zoni Baltičkog mora

Foto: Tanjug/AP

Ministri spoljnih poslova Letonije, Litvanije i Estonije optužili su Rusiju za navodno ometanje GPS signala u Baltičkom moru, što predstavlja smetnju za avijaciju, piše Financial Times.

Prema pisanju britanskog lista, zbog smetnji u navigaciji dva finska aviona bila su prinuđena da se vrate na polaznu tačku sa sredine rute.

- Ovo što se dešava sa GPS-om smatramo delom neprijateljske ruske aktivnosti i definitivno ćemo o tome razgovarati sa našim saveznicima. Takve akcije predstavljaju hibridni napad i predstavljaju pretnju našoj bezbednosti - rekao je estonski ministar spoljnih poslova, Margus Cakna, za Financial Times.

S tim u vezi, šef litvanske diplomatije, Gabrijelus Landsbergis, rekao je da problemi sa GPS-om u Baltičkom moru u blizini ruske granice postaju previše opasni da bi se ignorisali.

Prema procenama stručnjaka, kako piše list, narušavanje kvaliteta signala uticalo je na desetine hiljada civilnih letova poslednjih meseci.

Vlasti baltičkih zemalja smatraju da iza problema sa GPS-om stoji Rusija.

Jedan od anonimnih zvaničnika je, u razgovoru za Financial Times, ocenio da je to što se dešava navodno povezano sa pokušajima Moskve da zaštiti Kalinjingradsku oblast od mogućih napada ukrajinskih dronova.

Podsetimo, bivši zamenik ministra nacionalne odbrane Poljske, general Valdemar Skržipčak, izneo je u februaru zabrinjavajuće tvrdnje o mogućem sukobu između NATO i Rusije. On je istakao da bi u slučaju sukoba budućnost Kalinjingradske oblasti mogla biti ugrožena, nazivajući je "okupiranom teritorijom" koju bi Alijansa mogla likvidirati.

- U slučaju sukoba između NATO-a i Rusije, budućnost regiona Kalinjingrada biće likvidacija ove teritorije koju je okupirala Rusija - rekao je on.

General je naglasio da Poljska aktivno gradi utvrđenja u pograničnom području sa Rusijom i Belorusijom, kao deo priprema za potencijalni sukob.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading