NE SLUTI NA DOBRO: Nemci doneli odluku koja predstavlja presedan još od poraza Hitlera (VIDEO)

Autor:

Svet

08.04.2024

22:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Član 5. o kolektivnoj odbrani kaže da se oružani napad na jednog ili više članova smatra napadom na sve.

NE SLUTI NA DOBRO: Nemci doneli odluku koja predstavlja presedan još od poraza Hitlera (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP Photo/Mindaugas Kulbi

Litvanski lideri pozdravili su "istorijski događaj" nakon što je Nemačka danas počela da raspoređuje svoje trupe u toj baltičkoj zemlji članici NATO.

To je prvi put od Drugog svetskog rata da će nemačke snage biti dugoročno stacionirane van zemlje, prenosi AP.

Oko 20 vojnika stiglo je u Litvaniju i pridružiće im se još 150 kasnije ove godine. Očekuje se da će raspoređivanje dostići punu snagu od oko 5.000 vojnika do kraja 2027.

- Ovo je prvi put da smo takvu jedinicu trajno stacionirali van Nemačke - rekao je nemački ministar odbrane, Boris Pistorijus, prenosi nemačka agencija DPA.

On je to nazvao "važnim danom za nemačku vojsku".

U glavnom gradu Litvanije, Viljnusu, ministar odbrane, Laurinas Kašćunas, rekao je da je ovo odličan primer za sve zemlje na istočnom krilu NATO, na granici sa Rusijom i njenom saveznicom Belorusijom, piše AP.

- Stvorićemo takvu odbranu i sredstvo odvraćanja da nijedan protivnik sa istoka neće ni pomisliti da testira član 5. NATO - rekao je Kašćunas.

Član 5. o kolektivnoj odbrani kaže da se oružani napad na jednog ili više članova smatra napadom na sve.

U Litvaniji će biti stalno stacionirano oko 4.800 vojnika i oko 200 civila sa nemačkom vojskom. Prema sporazumu, ta zemlja priprema vojne baze za nemačku brigadu koja će biti raspoređena u Litvaniji.

Od devedesetih godina prošlog veka nemačka vojska Bundesver učestvuje u dugoročnim operacijama u inostranstvu – na Balkanu, a potom i u borbenim dejstvima u Avganistanu. Trenutno Bundesver kaže da su nemački vojnici raspoređeni u Evropi, Aziji i Africi i na Mediteranu.

Međutim, ovo je prva stalna nezavisna nemačka jedinica koja nije na rotaciji kao deo multinacionalnih snaga. Kašćunas je rekao da se očekuje da će nemačka brigada dostići puni operativni kapacitet do 2027. godine.

- Za nas to znači efikasnije odvraćanje neprijatelja i još veću bezbednost. To je primer izuzetnog vođstva i posvećenosti, jer tu vidimo kolektivnu odbranu i jedinstvo NATO na delu - dodao je šef litvanske vojske, Valdemaras Rupsis.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Mumi

17.04.2024 14:35

Zlo je zlo. Nikad ne umire,samo se pritaji.