NAPETO IZMEĐU BELORUSIJE I NATO: Lukašenko mobilisao rezerviste i rasporedio tenkove u blizini granice sa Litvanijom (VIDEO)

Autor:

Svet

16.03.2024

10:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Belorusija je nedavno objavila da je usvojila novu vojnu doktrinu koja dozvoljava upotrebu nuklearnog oružja nakon što je krajem prošle godine primila pošiljku iz Rusije.

NAPETO IZMEĐU BELORUSIJE I NATO: Lukašenko mobilisao rezerviste i rasporedio tenkove u blizini granice sa Litvanijom (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP

Aleksandar Lukašenko brutalno zapretio Zapadu

Belorusija je navodno mobilisala rezerviste i rasporedila tenkove u blizini svoje granice sa NATO.

Ukrajinski portal Kiiv Post navodi da su trupe i oprema, uključujući tenkove iz beloruske 19. gardijske mehanizovane brigade, raspoređeni u blizini zapadne granice zemlje sa Litvanijom.

Sindikat železničkih radnika Belorusije, grupa koja se protivi politici beloruskog predsednika, Aleksandra Lukašenka, čvrstog saveznika ruskog predsednika, Vladimira Putina, saopštila je da je voz natovaren vojnom opremom i ljudstvom stigao u sredu uveče u Ašmjanu koja se nalazi na manje od 25 kilometara od granice sa Litvanijom.

Grupa navodi da se voz koji je stigao na stanicu Ašmjani sastojao od četiri putnička vagona puna beloruskih vojnika i čak 42 vagona natovarena opremom, uključujući devet tenkova T-72B.

- Ministarstvo odbrane Belorusije kasnije je potvrdilo da je raspoređivanje uključivalo tenkove T-72B i borbena vozila pešadije BMP-2 - saopštila je nezavisna beloruska posmatračka grupa Hajun, koja prati vojne aktivnosti ruskih i beloruskih snaga na beloruskom tlu.

Ministarstvo odbrane Belorusije navelo je u saopštenju objavljenom na društvenim mrežama da se vojna obuka održava u regionu koji uključuje Ašmjani do 5. aprila.

Dodatne vežbe su navodno održane u nekoliko drugih regiona Belorusije, uključujući neke u oblastima nedaleko od granice sa Poljskom, takođe članicom NATO.

- Osoblje će morati da bude premešteno u određene oblasti i da sprovede niz vežbi i obuke među kojima je i ispaljivanje bojeve municije. Tokom manevara planirano je kretanje vojne tehnike. Moguće je da će kretanje civilnog saobraćaja na javnim putevima i površinama biti privremeno ograničeno - navodi se u saopštenju beloruske vojske.

Početna faza velikih beloruskih vežbi u kojima učestvuju regularne trupe odnosno rezervisti i jedinice teritorijalne odbrane počela je 11. marta.

- Glavni cilj obuke bila je obuka u uslovima ratne mobilizacije i odbrane beloruske teritorije od agresora - piše Кiiv Post.

Relativno mala vojska bivše sovjetske republike ima četiri borbene brigade od kojih su tri navodno učestvovale u manevrima.

Belorusija je nedavno objavila da je usvojila novu vojnu doktrinu koja dozvoljava upotrebu nuklearnog oružja nakon što je krajem prošle godine primila pošiljku iz Rusije.

Lukašenko je inače dozvolio ruskom predsedniku, Vladimiru Putinu, da koristi belorusku teritoriju kao poligon za invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading