RAT SE PROŠIRUJE! UZBUNA! IZDATO HITNO UPOZORENJE! Biće gađan svaki brod koji bude išao ka lukama OVE zemlje!

Autor:

Svet

16.05.2024

16:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najnovije pretnje predstavljaju ozbiljan izazov za međunarodnu zajednicu i nagoveštavaju moguće nove sukobe

RAT SE PROŠIRUJE! UZBUNA! IZDATO HITNO UPOZORENJE! Biće gađan svaki brod koji bude išao ka lukama OVE zemlje!

Foto: Youtube/Printscreen/Republic World

Vođa jemenske pobunjeničke grupe Huta, Abdulmalik al-Huti, izneo je nove pretnje u govoru koji je prenosila televizija.

On je najavio da će pripadnici te grupe gađati svaki brod, bez obzira na kompaniju koja ga koristi ili pod čijom zastavom plovi, ukoliko bude išao ka izraelskim lukama, u bilo kojoj oblasti do koje budu mogli da dosegnu.

Ovi napadi, kako je naglasio, neće biti ograničeni samo na region Crvenog mora, što dodatno povećava tenzije u tom području.

Huti i njihovi napadi na brodove u Crvenom moru

Pobunjenička grupa Huti, koja kontroliše najnaseljenije delove Jemena i povezana je sa Iranom, već mesecima organizuje napade na brodove u Crvenom moru.

Njihovi napadi se smatraju znakom solidarnosti sa Palestincima koji se suočavaju sa Izraelom u Pojasu Gaze.

Ova veza između Huta i Irana dodatno komplikuje geopolitičku situaciju u regionu, a napadi na brodove predstavljaju ozbiljan izazov za međunarodnu plovidbu i sigurnost u tom području, preneo je Tanjug.

Reakcije i posledice pretnji

Reakcije na najnovije pretnje Huta još uvek nisu jasne, ali je izvesno da će ovo dodatno pogoršati odnose između Jemena i Izraela, kao i izazvati zabrinutost među međunarodnim pomorskim kompanijama.

Sigurnost plovidbe u Crvenom moru će biti dodatno ugrožena, što može imati ozbiljne posledice po globalnu trgovinu i snabdevanje naftom.

Takođe, ovo može dovesti do reakcija Izraela ili međunarodne zajednice, što bi dodatno destabilizovalo situaciju na Bliskom istoku.

Najnovije pretnje Huta predstavljaju ozbiljan izazov za međunarodnu zajednicu i nagoveštavaju moguće nove sukobe u već turbulentnom regionu Bliskog istoka.

Situacija će zahtevati pažljivo praćenje i diplomatske napore kako bi se sprečilo dalje eskaliranje tenzija i očuvao mir i stabilnost u tom delu sveta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading