JORDAN DIGAO VOJSKU! U toku je VELIKO gomilanje trupa na Bliskom istoku, šta se dešava?

Autor:

Svet

12.05.2024

17:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ključni saveznik SAD na Bliskom istoku doneo odluku, stiže pojačanje

JORDAN DIGAO VOJSKU! U toku je VELIKO gomilanje trupa na Bliskom istoku, šta se dešava?

Foto: Youtube/ 2d Cavalry Regiment

U nedelju je jordanska vojska objavila početak velikih vojnih manevra pod nazivom Eager Lion, u kojima će učestvovati kopnene, pomorske i vazduhoplovne snage iz čak 33 zemlje.

Među zemljama učesnicama su Sjedinjene Države, Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Nemačka, Italija, Španija, Kanada, Poljska, Norveška, Rumunija, Japan, Australija, kao i nekoliko arapskih zemalja poput Egipta, Saudijske Arabije, Iraka, Maroka i Libana.

Ciljevi manevra

Portparol jordanske vojske, pukovnik Mustafa al-Hadžari, istakao je da vežbe nisu povezane sa nedavnim sukobom između Izraela i palestinskog pokreta Hamas u Pojasu Gaze.

Umesto toga, naglasio je da će se snage posebno uvežbavati za suočavanje s pretnjama terorističkih organizacija, kao i za odbranu od dronova i projektila različitih dometa.

Najveća vežba od 2011. godine

Ovi vojni manevri predstavljaju najveću vežbu od prvog izdanja Eager Liona 2011. godine, iako portparol nije precizirao tačan broj vojnika koji će učestvovati.

Jordan - ključni partner SAD u regiji

Treba napomenuti da je Jordan ključni partner Sjedinjenih Američkih Država u regionu Bliskog istoka, s obzirom na mirovni sporazum koji ih povezuje od 1994. godine.

Ovaj sporazum igra važnu ulogu u stabilizaciji regiona i jačanju saradnje između ove dve države.

Očekuje se da će vojni manevri trajati do 23. maja, pružajući priliku za intenzivnu obuku i saradnju vojnih snaga iz različitih zemalja širom sveta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading