ŠTA SE OVO DEŠAVA? Brod prepun oružja, raketa, artiljerijske municije stigao u Sloveniju!

Autor:

Svet

23.05.2024

18:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Brod je stigao juče u Koper u Sloveniji

ŠTA SE OVO DEŠAVA? Brod prepun oružja, raketa, artiljerijske municije stigao u Sloveniju!

Foto: Youtube

Nedavno su se u Sloveniji vodile polemike oko dolaska izraelskog broda u luku Koper, sa sumnjama da prevozi oružje za Izrael.

Demonstranti su zahtevali da se preduzmu mere kako bi se sprečilo pristajanje broda u luci, dok je ministarka kulture Asta Vrečko izjavila da bi Slovenija trebalo da odbije dozvolu za pristajanje ako se potvrdi da brod prevozi oružje.

Sumnje i zahtevi za istragom

Španske propalestinske organizacije su u maju potvrdile da je brod trebalo da preveze značajnu količinu oružja za Izrael, uključujući raketne motore, rakete sa eksplozivnim punjenjem, eksplozivne materijale i topovsku municiju.

Ove informacije su izazvale zabrinutost i zahteve za istragom kako bi se utvrdilo tačno šta se nalazi na brodu.

Odgovor slovenačke vlade

Slovenačko Ministarstvo infrastrukture je saopštilo da brod ispunjava uslove za uplovljavanje te da mu Uprava za pomorstvo ne može zabraniti pristajanje.

Iako je španska vlada potvrdila da je teret namenjen Češkoj, slovenačka vlada je ipak dobila inicijativu da proveri tačnost tih izjava i preduzme odgovarajuće postupke za proveru tereta.

Protesti i zahtevi građana

U utorak je održan protestni skup u luci Koper, na kojem se okupilo nekoliko desetina ljudi, koji su zahtevali od slovenačke vlade da spreči eventualno slanje oružja u Izrael uz pomoć slovenačke logističke infrastrukture.

Cela situacija je izazvala pažnju javnosti i podstakla raspravu o ulozi Slovenije u potencijalnom prevozu oružja.

Dok se čekaju dalji razvoj događaja, ostaje da se vidi kako će slovenačka vlada odgovoriti na zahteve za istragom i da li će se sprečiti pristajanje broda u luci Koper.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading