"NA IVICI GRAĐANSKOG RATA" Dramatičan apel slovačkog ministra unutrašnjih poslova (VIDEO)

Autor:

Svet

16.05.2024

13:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema poslednjim informacijama, lekari su tokom petočasovne operacije stabilizovali Ficovo stanje, ali je ono i dalje ostaje ozbiljno.

"NA IVICI GRAĐANSKOG RATA" Dramatičan apel slovačkog ministra unutrašnjih poslova (VIDEO)

Foto: X/EDHUB/Printscreen

Slovački ministar policije, Matuš Šutaj Eštok, rekao je da je Slovačka na ivici građanskog rata nakon atentata na premijera, Roberta Fica, piše "News.Az".

- Od onoga što se odigralo, kakvu su mržnju mnogi posejali, danas je nastala bura, a mi smo praktično na pragu građanskog rata. Odmah zaustavite ovo - rekao je šef Ministarstva unutrašnjih poslova.

Prema poslednjim informacijama, lekari su tokom petočasovne operacije stabilizovali Ficovo stanje, ali je ono i dalje ostaje ozbiljno.

Podsetimo, slovački premijer, Robert Fico, napadnut je 15. maja popodne u gradu Handlova (190 kilometara od Bratislave). Napadač je pet puta pogodio Ficu, a osumnjičeni za napad je priveden.

Napad je izveo pisac i pesnik Juraj Cintula. Matuš Šutaj Eštok rekao je da je osumnjičeni pucao iz političkih razloga.

Prema rečima očevidaca, napadač je prvo pozvao premijera Fica imenom, nakon čega je otvorio vatru.

Nakon što su telohranitelji reagovali brzo i odveli premijera sa mesta atentata, on je prevezen helikopterom do bolnice radi daljeg lečenja.

Policija je uspela da savlada napadača i preduzme neophodne mere.

Ovo je dramatičan događaj koji je potresao Slovačku i izazvao šok i zabrinutost širom zemlje. 

Kako se navodi u izveštaju, prema rečima očevidaca, Fico je prišao građanima, nakon sednice vlade u gradu Handlova, a napadač mu je, navodno, pre nego što je otvorio vatru rekao:

Robo, dođi ovamo.

Mađarski istraživački novinar, Sabolč Panji, otkrio je da je 71-godišnji Juraj Cintula, osumnjičeni za napad na slovačkog premijera, Roberta Fica, ranije bio povezan sa proruskom grupom "Slovenski branci" (Slovački regruti).

Istraživački novinari publikacije VSquare pisali su 2019. da su "Slovenski branci" sarađivali sa slovačkim ogrankom prokremljskog bajkerskog pokreta "Noćni vukovi", a vođu grupe su obučavali bivši ruski specijalci. U oktobru 2022. organizacija je objavila da će prestati sa radom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading