TEŠKE MALVERZACIJE BIVŠEG DIREKTORA EPS! Tomašević nameštao poslove!

Autor:

Vesti

23.05.2024

22:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Firma "Elektrovat" za vreme mandata Miroslava Tomaševića gotovo duplirala prihode, tvrdi izvor Republike.

TEŠKE MALVERZACIJE BIVŠEG DIREKTORA EPS! Tomašević nameštao poslove!

Foto: Public Foto Printscreen Tv Pink, Nemanja Pancic

Miroslav Tomašević, bivši direktor EPS, zloupotrebljavao je službeni položaj, te je za vreme svog mandata na čelu EPS pojedinim firmama nameštao državne poslove od kojih je dobijao apanažu i tako sticao ličnu korist, saznaje portal Republika.

To je i razlog što Tomašević, nezadovoljan smenom, na sva usta priča protiv države, a ima firmu u energetskom sektoru, kaže naš izvor dobro upućen u celu priču.

Foto: printscreen

Miroslav Tomašević, bivši direktor EPS

USTUPIO 20 ODSTO

- Ako se u obzir uzmu finansijski izveštaji privrednog društva "Elektrovat" d. o. o., sve biva jasno. On je za nameštanje poslova ovoj firmi dobijao deo, bez koga je ostao nakon smene. Upravo to je uticalo da se mesecima kasnije Tomašević pojavljuje u javnosti i blati državu i preduzeće na čijem je čelu bio, a položaj koristio za lično bogaćenje - objašnjava naš izvor.

Bez odgovora

Portal Republika je poslao pitanja Tomaševiću na zvanični mejl firme "Futura green vat" d. o. o., u kojoj ima udeo, ali odgovor nismo dobili, kao ni iz "Elektrovata".

Naime, "Elektrovat", koji se bavi proizvodnjom i prodajom opreme za distribuciju električne energije i upravljačke opreme, u vreme Tomaševićevog mandata u poslovima s EPS dobijao je višemilionske poslove. Tako je 2021. pomenuto privredno društvo ostvarilo prihod od 1.120.838.000 dinara, bez ijednog posla vezanog za EPS i državne firme, a već naredne godine, kada je na čelo "Elektroprivrede" došao Tomašević, prihodi "Elektrovata" su, zahvaljujući poslovima s EPS, uvećani za 890.000.000 dinara, dok 2023, kada Tomašević u junu biva smenjen, prihodi opet padaju.

Kako dalje objašnjava naš sagovornik, Tomašević je krajem 2023, nakon smene, osnovao firmu "Futura green vat" d. o.o.:

- Posebno je važno istaći da on tu firmu nije osnovao sam, već je prvobitno imao udeo od 40 odsto, dok je ostatak u vlasništvu "Elektrovata", praktično njegovog novog poslodavca.

Kasnije Tomašević 20 odsto svog udela ustupa izvesnom Draganu Vlaisavljeviću, ali "Elektrovat" ostaje većinski vlasnik.

Sprega s državnim institutom

Da "Elektrovat" posluje s rukovodiocima državnih sistema, direktno potvrđuje i firma "Zlatiborske elektrane", gde je "Elektrovat" vlasnik 75 odsto, dok je ostatak u vlasništvu Dragane Naumović Vuković.

Tu apsolutno ništa ne bi bilo sporno da Dragana Naumović Vuković nije zaposlena u Elektrotehničkom institutu "Nikola Tesla", koji je u vlasništvu države i vodi laboratoriju za ispitivanje kvaliteta električne energije i praktično vodi ispitivanja kvaliteta električne energije u trafo-stanicama, na mestima priključenja industrijskih postrojenja, na mestima priključenja malih elektrana, zapravo na svim onim mestima gde se ugrađuje oprema koju proizvodi "Elektrovat" i firme u njihovom vlasništvu.

ZAHVALNOST

Zanimljivo je da "Elektrovat" zvanično u vlasništvu ima više privrednih društava u zemlji i inostranstvu, a neke od njih su "Sne energy" i "Zlatiborske elektrane", obe iz Čačka, kao i "Elektrovat ENEL", čiji nije zvanični vlasnik, ali je sedište firme na istoj adresi kao i "Sne energy", ista im je delatnost, kao i knjigovodstvena agencija koja im vodi finansije.
Iz dugogodišnjeg poslovanja "Elektrovata" jasno se može videti da posluju s ljudima iz državnih sistema i institucija, što je takođe jedan od razloga zbog čega je pomenuta firma ušla u partnerstvo s Miroslavom Tomaševićem.

- To je zasigurno na neki način i zahvalnost Tomaševiću, za sve ono što je radio za njih i sebe, dok je bio u direktorskoj fotelji - zaključuje naš izvor.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (3)

Loading
Neca

24.05.2024 13:54

I cemu pisanje ako se ne formiraju komisije i ne uhapsi isti?

Goran

24.05.2024 13:55

A gde su poslovi njegovog suraka, sa izvozom uglja…

Stabi

24.05.2024 13:56

I nemoj posle pojeo vuk magarca, nego isti lepo da odgovara za sva zlodela sto je uradio po firmi.