NEMAČKA OBJAVILA PLAN ZA RAT U EVROPI! "Moramo da budemo spremni!" OVA GODINA je ključna! Otkriveno sve do detalja

Autor:

Svet

09.06.2024

14:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prvi put nakon Hladnog rata, Nemačka je ažurirala svoje planove u slučaju izbijanja rata u Evropi

NEMAČKA OBJAVILA PLAN ZA RAT U EVROPI! "Moramo da budemo spremni!" OVA GODINA je ključna! Otkriveno sve do detalja

Foto: shutterstock

Ove nedelje je objavljen dokument na 67 stranica poznat kao "Okvirna direktiva za celokupnu odbranu", koji opisuje detaljne planove za potpunu transformaciju svakodnevnog života nemačkih građana u slučaju rata.

Ovaj dokument izaziva pažnju javnosti zbog svojih detaljnih planova o regrutovanju, radnoj obavezi, snabdevanju hranom i resursima, kao i merama civilne zaštite u slučaju vanrednih okolnosti.

Foto: youtube.com/xThePopTourTV

Nemačka vojska

Regrutovanje i radna obaveza

U dokumentu se navodi da će, u slučaju rata, biti vraćeno obavezno regrutovanje u vojsku, a kvalifikovani radnici stariji od 18 godina biće angažovani na određenim poslovima, poput rada u pekarama i poštanskim kancelarijama.

Takođe, lekari, psiholozi, medicinske sestre i veterinari bi radili u vojnim i državnim službama.

Foto: Tanjug/AP Virginia Mayo/Mikhail Metzel

Boris Pistorijus i Vladimir Putin

Snabdevanje hranom i resursima

U slučaju nestašice hrane, Vlada će stvoriti zalihe hrane kako bi građanima obezbedila "jedan topli obrok dnevno".

Rezerve bi uključivale hranu kao što su pirinač, mahunarke i kondenzovano mleko, dok bi se benzin i nafta mogli racionisati kuponima ako postanu oskudni.

Foto: shutterstock

Nemačka vojska

Mere civilne zaštite

U dokumentu se takođe navode mere civilne zaštite, uključujući pretvaranje podzemnih stanica u improvizovane bunkere i pripremu bolnica za priliv pacijenata.

Takođe se ističe važnost da nemačke bolnice budu spremne za lečenje velikog broja pacijenata tokom dužeg perioda, kao i da građani budu spremni da pruže pomoć sebi i svojim susedima.

Rezervni sastav vojnih snaga

Nemačko Ministarstvo odbrane planira značajno jačanje rezervnog sastava vojne snage do 60.000 muškaraca i žena, kako bi se pružila podrška Bundesveru u ispunjavanju zadataka nacionalne i savezničke odbrane.

Foto: Youtube/printscreen

Boris Pistorijus

Reakcije i planovi za budućnost

Ovakvi planovi dolaze nakon pretnji ruskog predsednika Vladimira Putina evropskoj bezbednosti, a u izjavi nemačkog ministra odbrane Borisa Pistorijusa ističe se potreba da se zemlja pripremi za rat do 2029. godine.

Ovo je izazvalo kontroverze u javnosti, s obzirom da je obavezni vojni rok ukinut 2011. godine.

Dokument otkriva detaljne planove za slučaj rata i naglašava potrebu za pripremom svih segmenata društva za potencijalne vanredne okolnosti.

S obzirom na aktuelnu geopolitičku situaciju, ovo izaziva različite reakcije i pokreće pitanja o budućnosti i bezbednosti Evrope, piše Index.hr.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading