REKLI, PA POREKLI: Amerikanci šalju Izraelu TONU ORUŽJA!

Autor:

Svet

15.05.2024

09:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nije poznato da li je pošiljka poslednja tranša postojeće prodaje oružja ili nešto novo, a ne zna se ni kada će se naći u Izraelu

REKLI, PA POREKLI: Amerikanci šalju Izraelu TONU ORUŽJA!

Foto: Tanjug/AP

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena saopštila je ključnim zakonodavcima da će poslati više od milijardu dolara dodatnog oružja i municije u Izrael, izjavila su tri kongresna pomoćnika.

To je prva isporuka oružja Izraelu koja je otkrivena otkako je administracija ovog meseca stavila na čekanje još jedan transfer oružja, koji se sastoji od 3.500 bombi teških više od 900 kilograma, prenosi AP.

Usled zabrinutosti za civilne žrtve u Gazi, Bajdenova administracija je saopštila da je pauzirala transfer kako bi sprečila Izrael da koristi tu municiju u svojoj ofanzivi u prepunom gradu Rafi na jugu Gaze.

Novi paket uključuje oko 700 miliona dolara za tenkovsku municiju, 500 miliona dolara za taktička vozila i 60 miliona dolara za minobacačke metke, rekli su saradnici u Kongresu, prenosi AP.

Oni su rekli da pošiljka nije deo dugo odlaganog paketa pomoći u inostranstvu koji je Kongres usvojio, a predsednik Bajden potpisao prošlog meseca.

Nije poznato da li je pošiljka poslednja tranša postojeće prodaje oružja ili nešto novo, a ne zna se ni kada će se naći u Izraelu.

Bajdenova administracija našla se na udaru kritika od republikanaca i demokrata zbog svoje vojne podrške izraelskom sedmomesečnom ratu u Gazi, u vreme kada se Bajden bori za reizbor protiv bivšeg predsednika Donalda Trampa.

Neki od Bajdenovih kolega demokrata naterali su ga da ograniči prenos ofanzivnog oružja u Izrael kako bi izvršio pritisak na saveznika SAD da učini više na zaštiti palestinskih civila.

Republikanski poslanici iskoristili su pauzu administracije oko transfera bombi, rekavši da svako smanjenje američke podrške Izraelu slabi tu zemlju dok se bori protiv Hamasa i drugih grupa koje podržava Iran.

U Predstavničkom domu planiraju da ove nedelje unaprede predlog zakona kojim bi se naložila isporuka ofanzivnog oružja za Izrael.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Mrco

15.05.2024 09:33

Nikad ne vjeruj smrdljivom kauboju.. Kaodijete sam volio western filmove al sad znam da je to sve 100% laz. Ti psi su se ubijali hinjski iza ledja, podmuklo...Tako si potamanili i Indijance...Potpisu primirje a onda ih opkole i pobiju...Gamad najveca na kugli zemaljsloj...