NEMAČKA NEĆE PUTEM MAKRONA: Francuski predsednik posle DEBAKLA raspisuje izbore, ali Olaf Šolc ima drugu taktiku

Autor:

Svet

10.06.2024

12:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Koalicija Hrišćansko-demokratske unije (CDU) i Hrišćansko-socijalne unije (CSU) osvojila je 29 mandata u EP sa 30 odsto glasova, dok je stranka krajnje desnice Alternativa za Nemačku (AfD) osvojila 15 mandata sa 15,9 odsto glasova

NEMAČKA NEĆE PUTEM MAKRONA: Francuski predsednik posle DEBAKLA raspisuje izbore, ali Olaf Šolc ima drugu taktiku

Foto: Tanjug/AP

Nemačka država ne razmatra nove izbore nakon što je vladajuća koalicija pretrpela značajne gubitke na izborima za Evropski parlament (EP), izjavio je portparol nemačke vlade.

"Ni na sekundu nije bilo indikacije da će se desiti novi izbori", rekao je portparol nemačke vlade, prenosi Rojters.

Koalicija Hrišćansko-demokratske unije (CDU) i Hrišćansko-socijalne unije (CSU) osvojila je 29 mandata u EP sa 30 odsto glasova, dok je stranka krajnje desnice Alternativa za Nemačku (AfD) osvojila 15 mandata sa 15,9 odsto glasova, piše na sajtu EP.

Socijaldemokratska partija Nemačke (SDP) osvojila je 15 mandata sa 13,9 odsto glasova, dok je ekološka stranka Savet 90/Zeleni osvojila 12 mesta sa 11,9 odsto glasova.

Francuski predsednik Emanuel Makron objavio je sinoć raspuštanje parlamenta Francuske i raspisivanje izbora za 30. jun i 7. jul zbog neuspeha njegove partije na izborima za EP.

Francuska stranka krajnje desnice Nacionalno okupljanje Marin Le Pen osvojila je 31,47 odsto glasova na jučerašnjim izborima za Evropski parlament (EP), dok je Preporod predsednika Emanuela Makrona osvojio 14,56 odsto, saopštilo je ministarstvo unutrašnjih poslova Francuske nakon što su prebrojani svi glasovi.

Time je stranka Le Pen osvojila 30 mandata u EP, a stranka Makrona 13, prenosi Figaro. Socijalistička partija osvojila je takođe 13 mandata sa 13,8 odsto glasova, dok je stranka Nepokorena Francuska osvojila 9,87 odsto glasova, odnosno 9 mandata.

Republikanci su dobili 6 mandata sa 7,24 odsto glasova, a Ekološka stranka 5,47 odsto i Ponovno osvajanje 5,46 odsto, odnosno po pet mandata.

Makron je sinoć, nakon objavljivanja preliminarnih rezultata za poslanike EP, saopštio da raspušta vladu Francuske i najavio parlamentarne izbore za 30. jun i 7. jul.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading