OVAJ ČOVEK JE VEČERAS NAPRAVIO ZEMLJOTRES! Žordan Bardela na krilima neke nove generacije BACIO FRANCUSKU POD NOGE

Autor:

Svet

10.06.2024

05:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Evropski parlament je objavio prvu procenu rezultata glasanja u Francuskoj, gde je "Nacionalno okupljanje", predvođeno Žordanom Bardelom, osvojilo 31,5 odsto glasova.

OVAJ ČOVEK JE VEČERAS NAPRAVIO ZEMLJOTRES! Žordan Bardela na krilima neke nove generacije BACIO FRANCUSKU POD NOGE

Foto: Lafargue Raphael/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Partija Emanuela Makrona osvojila je dvostruko manji broj glasova, sa 15,2 odsto, a socijalisti 14 odsto. Da li je to početak nove ere u Francuskoj, ali i evropskoj politici?

Marin Le Pen je i dalje zaštitno lice francuske krajnje desnice, ali njen 28-godišnji štićenik sve više krade pažnju. Najglasnije klicanje na skupovima u toku kampanje nije stiglo za Le Pen, već za harizmatičnog predsednika stranke Žordana Bardelu.

Političar rođen u Parizu postao je poznato ime u francuskoj politici u relativno kratkom vremenskom periodu otkako je postao šef stranke krajem 2022. RN nikada nije dostigao prag od 25 odsto na izborima u Francuskoj. Bardela je odigrao ključnu ulogu u jačanju ruke svoje stranke otkako je postao lider stranke. On je sada jedna od francuskih političkih zvezda u najbržem usponu.

Bardela je posebno popularan među mlađom populacijom. "Mond" je u svom članku pokušao da objasni zašto je to uradio. Bardela je u njemu nazvan "političarem koji se sprema da održi populistički govor naglašen ksenofobijom" dok ga dva sedamnaestogodišnjaka uzbuđeno čekaju ispred zgrade parlamenta. U tekstu su navedeni razlozi zbog kojih mladi birači podržavaju Bardelu, uključujući i njegovu aktivnost na društvenim mrežama, kao i činjenicu da potiče iz porodice srednje klase, što ga čini bližim prosečnom Francuzu.

Pro-Makronova stranka Renesansa, deo grupe Obnovimo Evrope nije imala mnogo problema da pronađe argumente protiv Bardele. Pokušali su da ga prikažu kao „arogantnog“ proruskog izolacionistu – ali za sada to ne funkcioniše. Renesansa se trudila da prikaže RN kao ekstremističku silu: naglašavajući njene veze sa Rusijom, anti-EU sklonosti i saveze sa ekstremističkim strankama u inostranstvu.

Bardela je preduzeo dodatne korake da izbegne da izgleda proruski. U prošlogodišnjem intervjuu za l’Opinion, on je rekao da žali što francuska politička klasa, uključujući RN, nije brže shvatila pretnju koju predstavlja Moskva. Bardela je prekinuo sa partijskim linijama po brojnim pitanjima, što je dovelo do unutrašnjih kritika. Ipak, Le Pen stoji uz svog političkog vunderkinda i obračunava se sa njegovim kritičarima.

Mediji su prenosili da je tolika je veličina percipirane pretnje od lidera krajnje desnice da se smatra da je Makron odabrao 34-godišnjeg Gabrijela Atala upravo kao direktan odgovor na Bardelin uspon. Atal i Bardela su iz iste generacije, to je očigledno. Atal ima politički oštroumlje, zna kako da izvede završni udarac, sa sadržajem, tako da je neko ko može da se suoči sa Nacionalnim okupljanjem - rekao je Makronov pomoćnik.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading