"SPREMNI SMO DA PREUZMEMO VLAST, SPREMNI DA FRANCUSKA PONOVO ŽIVI"! Marin le Pen o istorijskoj pobedi!

Autor:

Svet

09.06.2024

22:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Makron je večeras objavio da raspušta vladu te zemlje i najavio parlamentarne izbore za 30. jun i 7. jul.

"SPREMNI SMO DA PREUZMEMO VLAST, SPREMNI DA FRANCUSKA PONOVO ŽIVI"! Marin le Pen o istorijskoj pobedi!

Foto: Privatna arhiva, Tanjug/AP

Liderka francuske krajnje desnice Marin le Pen pozdravila je večeras odluku predsednika Emanuela Makrona da se u toj zemlji održe novi parlamentarni izbori, nakon što je njegova stranka Preporod doživela poraz na izborima za Evropski parlament.

- Spremni smo da preuzmemo vlast ako nam Francuzi daju poverenje na predstojećim nacionalnim izborima - rekla je Le Pen.

- Spremni smo da iskoristimo moć, da okončamo masovnu migraciju, da damo prioritet kupovnoj moći, spremni da Francuska ponovo živi.

Emanuel Makron je večeras objavio da raspušta vladu te zemlje i najavio parlamentarne izbore za 30. jun i 7. jul.

Prema trenutnim rezultatima, Makronov "Preporod" osvojio je 15,2 odsto glasova, dok je "Nacionalno okupljanje" osvojila je oko 32 odsto glasova, 10 odsto više u odnosu na poslednje izbore za Evropski parlament ​​2019. godine, što je postavlja kao favorita na predsedničkim izborima 2027. godine.

Makron je istakao da je na izborima za Evropski parlament ''naučena glavna lekcija'', odnosno da ''partije koje brane Evropu'' nisu ostvarile dobre rezultate.

'- Odlučio sam da vam vratim izbor za budućnost parlamena. Odluka je ozbiljna i teška, ali pre svega je čin poverenja - rekao je Makron u video obraćanju nakon preliminarnih rezultata izbora za Evropski parlament, na kojima je njegova stranka ''Preporod'' pretrpela poraz od krajnje desne stranke "Nacionalno okupljanje" Marin Le Pen.

'- Ova odluka bolja je od svih aranžmana, svih iznuđenih rešenja. Čuo sam vašu poruku i na nju ću odgovoriti. Znam da mogu da računam na vas. Francuskoj su potrebne jasne većine u harmoniji i spokoju. Biti Francuz znači izabrati da pišete istoriju umesto da samo u njoj učestvujete - rekao je francuski predsednik.

Sve o izborima za EP pročitajte na našem blogu.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading