ZATVORENIK POBEGAO POSLE GLASANJA ZA EVROPSKI PARLAMENT! Velika potera u Francuskoj!

Autor:

Svet

09.06.2024

20:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

On je trebalo da bude pušten na slobodu 2026. godine, ali nije rečeno za koje delo je osuđen.

ZATVORENIK POBEGAO POSLE GLASANJA ZA EVROPSKI PARLAMENT! Velika potera u Francuskoj!

Foto: Tanjug/AP

Zatvorenik iz centralnog zatvora u gradu Arl na jugu Francuske pobegao je nakon što je danas glasao na izborima za Evropski parlament, javili su lokalni mediji. Zatvorenik je otišao na glasanje u sportski centar u tom gradu u pratnji čuvara, a pobegao je nakon glasanja, navodi regionalni dnevnik La Provans.

List navodi da, iako su u zatvoru u Arlu smešteni ljudi osuđeni na duge kazne, zatvorenik koji je pobegao nije imao profil osobe koja bi pokušala da pobegne. On je, dodaje se, trebalo da bude pušten na slobodu 2026. godine. U zatvoru će biti sprovedena istraga kako bi se utvrdile okolnosti bekstva.

Inače, Evropska narodna partija (EPP) desnog centra osvojila je najviše glasova na izborima za Evropski parlament, ali su desničarske i krajnje desničarske grupacije povećale broj mandata, pokazuju prvi rezultati novog saziva EP, koji su objavljeni na osnovu izlaznih anketa nekoliko država članica EU.

Predsednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola predstavila je prve rezultate izbora na osnovu izlaznih anketa, koje pokazuju da će EPP imati 181 poslanika, dok je u prethodnom sazivu imala 176.

Na drugom mestu su socijalisti i demokrate koji će imati 135 poslanika, za četiri manje nego u prethodnom sazivu, što znači da će ove dve grupacije ostati tradicionalno najveće u EP.

Kao što su i predviđale ankete, grupacija liberalnih partija Obnovimo Evropu i grupacija Zelenih zabeležile su značajne gubitke na izborima za EP. Obnovimo Evropu će imati u novom sazivu, ako je sudeći po izlaznim anketama, 82 poslanika, dok je ranije imala 102, a Zeleni će imati 53,dok su ranije imali 72. Izlazne ankete pokazuju da su desničarske i krajnje desničarske stranke ostvarile uspeh na izborima, pa će tako Identitet i demokratija imati 62 poslanika, dok su ranije imali 49, a Evropski konzervativci i reformisti imaće 71mesto u EP, a ranije su imali 69. Grupacije Levice imaće 34 poslanika u novom sazivu, dok je ranije imala 37. Partije i poslanici koji deluju samostalno imaće 51, koliko će imati i druge partije. Mecola je naglasila da su ovo prve projekcije budućeg saziva EP, ali da se u mnogim zemljama članicama i dalje glasa, a preliminarni rezultati očekuju se posle 23 časa.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading