FRANCUSKA U ŠOKU POSLE IZBORA ZA EVROPSKI PARLAMENT: Makron nokautiran, a evo šta se dešava sa Ursulom fon der Lajen

Autor:

Svet

10.06.2024

08:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Makron je sinoć, nakon objavljivanja preliminarnih rezultata za poslanike EP, saopštio da raspušta vladu Francuske i najavio parlamentarne izbore za 30. jun i 7. jul

FRANCUSKA U ŠOKU POSLE IZBORA ZA EVROPSKI PARLAMENT: Makron nokautiran, a evo šta se dešava sa Ursulom fon der Lajen

Foto: Tanjug/AP

Francuska stranka krajnje desnice Nacionalno okupljanje Marin Le Pen osvojila je 31,47 odsto glasova na jučerašnjim izborima za Evropski parlament (EP), dok je Preporod predsednika Emanuela Makrona osvojio 14,56 odsto, saopštilo je ministarstvo unutrašnjih poslova Francuske nakon što su prebrojani svi glasovi.

Time je stranka Le Pen osvojila 30 mandata u EP, a stranka Makrona 13, prenosi Figaro.

Socijalistička partija osvojila je takođe 13 mandata sa 13,8 odsto glasova, dok je stranka Nepokorena Francuska osvojila 9,87 odsto glasova, odnosno 9 mandata.

Republikanci su dobili 6 mandata sa 7,24 odsto glasova, a Ekološka stranka 5,47 odsto i Ponovno osvajanje 5,46 odsto, odnosno po pet mandata.

Makron je sinoć, nakon objavljivanja preliminarnih rezultata za poslanike EP, saopštio da raspušta vladu Francuske i najavio parlamentarne izbore za 30. jun i 7. jul.

Aktuelna predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen biće na čelu Evropske unije još pet godina, izjavio je u Briselu lider Evropske narodne partije (EPP) Manfred Veber, nakon što je ta stranka desnog centra osvojila najviše glasova na izborima za Evropski parlament.

On je naglasio da EPP želi demokratsku Evropu i da "pobednik izbora sada ima pravo da imenuje predsednika EK", prenosi Frankfurter algemajne cajtung.

Fon der Lajen je naglasila da će EPP izgraditi bastion protiv ekstrema i sa levice i desnice. ''Nijedna većina ne može da se formira bez EPP i zajedno ćemo izgraditi bastion protiv ekstrema sa levice i desnice'', rekla je fon der Lajen.

Evropska narodna partija (EPP) desnog centra osvojila je najviše 189 mandata na izborima za Evropski parlament, pokazuju najnoviji preliminarni rezultati koji su objavljeni tokom noći u Briselu.

Ovi rezultati pokazuju da će EPP i Progresivna alijansa socijalista i demokrata ostati najveće grupacije u EP, ali i da su desničarske i krajnje desničarske partije povećale broj mandata u EP.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Igor

10.06.2024 23:02

Ovde ni burence ne pomaze...