ZELENSKI U PANICI POSLE REZULTATA EVROPSKIH IZBORA: Evo šta će u utorak da uradi u Nemačkoj

Autor:

Svet

10.06.2024

10:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako to neće biti prva poseta Zelenskog Nemačkoj od izbijanja sukoba sa Rusijom, to bi bio prvi put da on lično govori u Bundestagu

ZELENSKI U PANICI POSLE REZULTATA EVROPSKIH IZBORA: Evo šta će u utorak da uradi u Nemačkoj

Foto: AP/Ap

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski dolazi u utorak u Berlin i očekuje se da se tom prilikom obrati poslancima u nemačkom Bundestagu, prenose nemački mediji.

Zelenski će prisustvovati konferenciji o rekonstrukciji Ukrajine koja se u utorak i sredu održava u Berlinu, a koju, između ostalih, organizuje nemačko ministarstvo spoljnih poslova, piše Frankfuter Algemajne Cajtung.

Iako to neće biti prva poseta Zelenskog Nemačkoj od izbijanja sukoba sa Rusijom, to bi bio prvi put da on lično govori u Bundestagu.

Poslanici nemačkog partlamenta pozitivno su se izjasnili o obraćanju Zelenskog, a predsednik nemačko-ukrajinske parlamentarne grupe Robin Vagener (Zeleni) takođe se založio za takvu sednicu u pismu koje je uputio predsedniku Bundestaga Berbelu Basu (SPD), navodi Frankfuter Algemajne Cajtung.

Premijer nemačke savezne države Bavarske i lider Hrišćansko-socijalne unije (CSU) Markus Zeder pozvao je na vanredne izbore u Nemačkoj, nakon što su tri stranke vladajuće koalicije, Socijal-demokratska partija (SDP), stranka Zelenih i Slobodna demokratska partija (FDP), pretprele velike gubitke na jučerašnjim izborima za Evropski parlament.

''Činjenica je da je koaliciona vlada nadglasana i Olaf Šolc mora da raspiše nove izbore, kao Makron'', rekao je Zeder, prenosi Politiko.

Zeder je snažan učinak na izborima desničarske Alternative za Nemačku (AFD) pripisao nedavnom ubistvu policajca u Manhajmu.

''Konačno mora doći do promene politike azila u Nemačkoj, kako bi se AFD smanjio i kako bi demokratske stranke ponovo dobile više glasova'', rekao je Zeder.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading