PINJERA, RAISI, ČILIMA... Šta se to dešava sa letelicama svetskih lidera, padaju kao kruške, a sad počele i da nestaju (VIDEO)

Autor:

Svet

10.06.2024

19:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

I dok čekamo odgovore na misteriozni nestanak letelice sa potpredsednikom Malavija, svetska javnost još uvek ima u svežem sećanju tragičnu smrt Ebrahima Raisija, predsednika Irana.

PINJERA, RAISI, ČILIMA... Šta se to dešava sa letelicama svetskih lidera, padaju kao kruške, a sad počele i da nestaju (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP, AMOS GUMULIRA / AFP / Profimedia, Wikipedia

Još uvek se nisu slegli šok i iznenađenje u svetu kada je objavljena informacija o pogibiji iranskog predsednika, Ebrahima Raisija, u helikopterskoj nesreći, a danas nam stiže vest o nestanku letelice sa potpredsednikom Malavija.

Letelica koja je prevozila potpredsednika Malavija, Saulosa Čilime, nestala je sa radara nakon što je u ponedeljak napustila glavni grad Lilongve. Ovaj dramatični događaj izazvao je zabrinutost širom zemlje i pokrenuo operaciju potrage i spasavanja koju je naredio predsednik, Lazarus Čakvera.

Prema zvaničnicima vazduhoplovstva, kontakt sa avionom nije moguć. Predsednik Čakvera je zbog ove situacije otkazao svoj planirani let za Bahame kako bi se posvetio koordinaciji akcija spasavanja.

Na letu sa potpredsednikom Čilimom bilo je ukupno devetoro putnika, čija sudbina za sada ostaje nepoznata. Avion Oružanih snaga Malavija trebao je da sleti na međunarodni aerodrom Mzuzu na severu zemlje nešto posle 10 sati po lokalnom vremenu, ali do sada nema informacija o njegovom daljem kretanju ili eventualnom sletanju.

Ovo je izazvalo veliku zabrinutost među stanovništvom i vlastima Malavija, dok se nastavlja intenzivna potraga za nestalom letelicom i njenim putnicima.

Prema dostupnim informacijama, Čilima, koji je potpredsednik Malavija od 2014. godine, je pre svoje političke karijere imao ključne rukovodeće uloge u multinacionalnim kompanijama kao što su Unilever i Coca Cola.

Njegovo ime vezuje se i za korupcionaški skandal od ukupno 150 miliona dolara, zbog čega je 2022. bio uhapšen i privremeno lišen svojih potpredsedničkih ovlašćenja. Sud u Malaviju je u maju ove godine oslobodio Čilimu svih optužbi.

I dok čekamo odgovore na misteriozni nestanak letelice, svetska javnost još uvek ima u svežem sećanju tragičnu smrt Raisija.

Naime, Raisi tog kobnog dana leteo u helikopteru Bel-212, američke proizvodnje. Iranske vlasti su saopštile da je preliminarni uzrok pada letelice tehnički kvar i teški vremenski uslovi.

Helikopter je bio opremljen sa tri različita sistema za praćenje, uključujući standardni GPRS i transpondere, ali, uprkos tome, bilo je poteškoća sa utvrđivanjem lokacije helikoptera. Turske vlasti su saopštile da nisu zabeležili signale helikoptera, pošto je sistem bio ili isključen ili uopšte nije postojao.

Nesreća se dogodila u gustoj šumi na severozapadu Irana, u regionu Verzegan, samo nekoliko nedelja nakon iranskog napada na Izrael i kontranapada Izraela na Iran, zbog smrti generala Iranske revolucionarne garde u izraelskom vazdušnom napadu na Damask.

Nažalost, u nesreći nije bilo preživelih, a pored predsednika Raisija, u helikopteru su se nalazili i ministar spoljnih poslova, Hosein Amir-Abdolahijan, kao i još šest osoba.

Raisi se smatrao potencijalnim naslednikom pozicije vrhovnog vođe Islamske republike, i to u trenutku kada se zemlja nalazi u ozbiljnom sukobu sa Zapadom.

Podsetimo, bivši predsednik Čilea, Sebastijan Pinjera, poginuo je u padu helikoptera, 6. februara.

Helikopter u kojem su bili Pinera (74) i još tri lica pao je u jezero u južnom Čileu. Bivši predsednik je proglašen mrtvim ubrzo nakon što je spasilačko osoblje stiglo na lice mesta. Ostala tri putnika su preživela.

Pinjera, milijarder konzervativac, bio je predsednik od 2010. do 2014. i od 2018. do 2022. godine, u vremenima snažnog ekonomskog rasta.

Oba njegova predsedništva bila su poremećena čestim protestima, prvo studenata koji su zahtevali reformu obrazovanja, a zatim širim, često nasilnim protestima protiv nejednakosti u njegovom drugom mandatu, koji se završio obećanjem vlade da će izraditi novi ustav.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading