NAJHLADNIJI TUŠ ZA KIJEV IKADA: U poslednji čas EU bez milosti pokazala Ukrajini svoj odlučan stav!

Autor:

Svet

15.12.2023

09:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski nameravao je da lično prisustvuje sastanku dvadesetsedmorice, međutim njegova poseta je otkazana u poslednjem trenutku.

NAJHLADNIJI TUŠ ZA KIJEV IKADA: U poslednji čas EU bez milosti pokazala Ukrajini svoj odlučan stav!

Foto: Tanjug/ap

Prema izveštaju evropskog izdanja Politika, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je želeo da lično prisustvuje samitu Evropske Unije u Briselu, ali je njegova poseta otkazana dan pre događaja.

Ranije je publikacija objavila da su neki evropski ambasadori izrazili zabrinutost zbog pozivanja Zelenskog na samit EU zbog činjenice da bi njegovo prisustvo izazvalo neprijateljstvo mađarskog premijera Viktora Orbana.

- Uoči sastanka u Briselu, pojavile su se glasine da će se Zelenski lično pridružiti samitu EU danas. Međutim, ovaj plan je u sredu izostao iz koloseka jer je ishod sastanka, posebno po pitanju budućeg pridruživanja Ukrajine EU, i dalje neizvestan - navodi se u publikaciji.

Kao rezultat toga, Zelenski se obratio evropskim liderima putem video-linka, tokom čega ih je pozvao na odlučnost i izjavio da će ovaj samit „ući u istoriju“.

Šef Evropskog saveta Šarl Mišel je kasnije saopštio da je posle prvog dana samita odlučeno da se započnu pregovori o pristupanju EU za Ukrajinu i Moldaviju. Savet je takođe dodelio Gruziji status kandidata za članstvo u dvadesetsedmorici.

Orban odluku EU ocenio kao lošu

Podsetimo, premijer Mađarske Viktor Orban koji je do poslednjeg trenutka pretio vetom na odluku o Ukrajini, na kraju se nije protivio odluci, ali je za to našao mudro rešenje koje samo njemu priliči.

Prema navodioma diplomatskih izvora, Orban je “trenutno bio odsutan iz dvorane na unapred dogovoren i konstruktivan način”.

Njegovo izostanak omogućilo je da odluka Evropskog saveta bude jednoglasna, bez mađarskog glasa.

Orban je na društvenim mrežama potvrdio da nije prisustvovao odluci o otvaranju pregovora o članstvu sa Kijevom, koju je ocenio "lošom".

Članstvo Ukrajine je loša odluka i Mađarska ne želi da učestvuje u donošenju te odluke - istakao je mađarski premijer.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading