ŠOK U BRISELU! Orban blokirao 50 milijardi evra pomoći Ukrajini! OGLASIO SE KRATKO I JASNO!

Autor:

Svet

15.12.2023

06:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vratićemo se na to pitanje sledeće godine nakon odgovarajuće pripreme, dodao je Orban.

ŠOK U BRISELU! Orban blokirao 50 milijardi evra pomoći Ukrajini! OGLASIO SE KRATKO I JASNO!

Foto: Tanjug/AP

Viktor Orban

Mađarska je blokirala 50 milijardi evra pomoći EU Ukrajini, samo nekoliko sati nakon što je Evropski savet odlučio da počnu pregovori o pridruživanju sa tom zemljom.

- Rezime noćašnjeg sastanka: veto za dodatni novac Ukrajini - napisao je noćas mađarski premijer Viktor Orban na mreži X, nakon sastanka Evropskog saveta u Briselu.

- Vratićemo se na to pitanje sledeće godine nakon odgovarajuće pripreme - dodao je Orban.

Holandski premijer Mark Rute izjavio je da ima još vremena i da Ukrajina neće ostati bez novca u narednih nekoliko nedelja, javlja BBC.

On je izrazio nadu da će dogovor o pomoći Ukrajini biti postignut početkom sledeće godine, odnosno krajem januara.

Evropski savet juče je odlučio da započne pregovore o pridruživanju sa Ukrajinom i Moldavijom, a da status kandidata za članstvo u Uniji dodeli Gruziji.

Orban je ranije izjavio da Ukrajina ne ispunjava uslove za članstvo i da Mađarska ne može da se saglasi sa tom odlukom, ali je, kako bi omogućio da ta odluka bude doneta, napustio salu tokom odlučivanja i nije učestvovao u njenom donošenju.

Njegovo odsustvo omogućilo je da odluka Evropskog saveta bude jednoglasna, bez mađarskog glasa.

Orban je na društvenim mrežama potvrdio da nije prisustvovao odluci o otvaranju pregovora o članstvu sa Kijevom, koju je ocenio "lošom".

- Članstvo Ukrajine je loša odluka i Mađarska ne želi da učestvuje u donošenju te odluke - istakao je mađarski premijer.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading