"ZAUSTAVITE AMERIKANIZACIJU POLJSKE"! Ključa u Varšavi, demonstranti: "OVO NIJE NAŠ RAT"!

Autor:

Svet

01.05.2024

20:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Među zahtevima demonstranata je obustava isporuke oružja i vojne opreme Ukrajini.

"ZAUSTAVITE AMERIKANIZACIJU POLJSKE"! Ključa u Varšavi, demonstranti: "OVO NIJE NAŠ RAT"!

Foto: Tanjug/AP Photo/Czarek Sokolowski

U centru Varšave, nekoliko stotina ljudi se okupilo na protestima kako bi izrazilo svoje protivljenje mešanju Poljske u rat u Ukrajini, javlja dopisnik "RIA Novosti".

Nazvan "Marš mira", ovaj događaj organizovali su lokalni pokreti koji se protive ratu.

Demonstranti su prošli ulicama poljske prestonice, stigavši do spomenika Mladom buntovniku u Starom gradu, uzvikujući: "Ovo nije naš rat".

Među zahtevima demonstranata je obustava isporuke oružja i vojne opreme Ukrajini. Transparenti koje su nosili nosili su poruke poput: "Danas su naši tenkovi, sutra naša deca", i "Zaustavite amerikanizaciju Poljske".

Jedan od organizatora protesta, Lešek Sikulski, istakao je da prisutni iskazuju svoje protivljenje pružanju vojne i finansijske pomoći kijevskim vlastima.

- Ne pristajemo da budemo uvučeni u tuđi rat, ne pristajemo da budemo topovsko meso, ne pristajemo na bezuslovnu i besmislenu podršku Ukrajini - naglasio je Sikulski.

Ispred Palate kulture i nauke u Varšavi oko podneva je počeo i marš povodom Praznika rada pod sloganom "Hoćemo socijalnu Evropu!". Skup, koji je organizovao Svepoljski savez sindikata (OPPZ) i koalicija Levica, počeo je sviranjem državne himne, a učesnicima se obratila i ministarka za rad, porodicu i socijalnu politiku Agnješka Demijanovič Bok.

- Ovde sam kao poslanik, kao čovek levice, kao vaš prijatelj i, po prvi put, kao ministar rada, vaš predstavnik u vladi. Pristojan rad znači pristojan život, pristojan rad znači pristojnu platu -  poručila je ministarka i dodala da je aktuelna vlast povećala plate u javnom sektoru za 20 odsto, a, kako je navela, pripremljeni su i dodaci na plate za socijalne radnike i sektor nege, prenosi agencija PAP.

Ona je najavila uvođenje pravila po kome osnovna zarada ne može biti niža od minimalne zarade. 

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading