ZOVU JE SVETLANA! Ko je OVA žena sa desne strane slovačkog premijera Roberta Fica? (VIDEO)

Autor:

Svet

15.05.2024

20:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Premijer Slovačke danas je upucan u atentatu tokom posete Handlovi, mestu u Slovačkoj

ZOVU JE SVETLANA! Ko je OVA žena sa desne strane slovačkog premijera Roberta Fica? (VIDEO)

Foto: Youtube/Printscreen/Denník N

Premijer Slovačke, Robert Fico, bio je meta atentata nakon sastanka kabineta, što je izazvalo šok i zabrinutost širom zemlje.

Fico, rođen 1964. godine, vodi stranku Smer - socijaldemokratija i na trenutnoj funkciji premijera je od 25. oktobra 2023. godine.

Ovo nije prvi put da se Fico našao na meti napada, s obzirom da je već u tri ranija mandata bio na istoj poziciji - od 2006. do 2010. godine i od 2012. do 2018. godine.

Porodični i lični život premijera

Odrastao je u radničkoj porodici, gde mu je otac radio kao mašinovođa, a majka kao prodavačica obuće.

Ima brata i sestru, dok je njegova supruga Svetlana pravnica i profesorka.

Zanimljivo je istaći da je Svetlanin otac bio poznati češki pevač-tenor, pozorišni fotograf, multiinstrumentalista Jaromir Svoboda, čime se otkriva interesantna veza sa umetnošću u porodičnoj istoriji.

Foto: Tanjug/Radovan Stoklasa/TASR via AP

Robert Fico

 

Detalji pucnjave

Pucnjava u kojoj je teško ranjen slovački premijer, dogodila se ispred Doma kulture, gde je Fico došao među ljude nakon sastanka vlade.

Svedoci su ispričali da su čuli nekoliko pucnjeva, a jedan od njih je video kako radnici obezbeđenja podižu premijera sa zemlje i ubacuju ga u auto kako bi bio odvezen u bolnicu.

Napadača je policija oborila i uhapsila, dok je područje oko Doma kulture bilo ograđeno, a sam Dom evakuisan radi bezbednosti ostalih članova Vlade.

Ovaj napad je izazvao šok i zabrinutost širom Slovačke, dok su nadležni organi preuzeli istragu i preduzeli mere kako bi se utvrdili svi detalji ovog incidenta.

Kasnije je otkriven identitet napadača, a ispostavilo se da je u pitanju Juraj Cintula, poznati slovački pisac i član stranke Progresivna Slovačka, a da je motiv napada bilo njegovo neslaganje sa političkim stavovima aktuelog premijera i kako kaže "medijskog mraka" u Slovačkoj.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading