PROŠAO IZRAELSKI PREDLOG: Savet bezbednosti usvojio rezoluciju o primirju i oslobađanju talaca u Gazi

Autor:

Svet

10.06.2024

22:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukupno je 14 članica SB UN glasalo za rezoluciju, niko protiv, dok je Rusija bila uzdržana.

PROŠAO IZRAELSKI PREDLOG: Savet bezbednosti usvojio rezoluciju o primirju i oslobađanju talaca u Gazi

Foto: Tanjug/AP

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija usvojio je američku rezoluciju koja podržava najnoviji izraelski predlog o prekidu vatre i oslobađanju talaca. Rezolucijom se poziva palestinski Hamas da prihvati ponudu.

Ukupno je 14 članica SB UN glasalo za rezoluciju, niko protiv, dok je Rusija bila uzdržana.

Izrael je prošle nedelje izrazio protivljenje rezoluciji, izražavajući nezadovoljstvo nekim od amandmana koji su uneti u tekst, navodi Tajms of Izrael.

Podsetimo, premijer Izraela, Benjamin Netanjahu, izjavio je pre nedelju dana da postoji jaz između izraelske verzije i predloga sporazuma o primirju u Pojasu Gaze, koji je predstavio predsednik SAD, Džozef Bajden.

- Predlog koji je Bajden predstavio nije potpun. Rat će prestati kako bi se vratili taoci i potom ćemo voditi razgovore. Postoje drugi detalji koje predsednik SAD nije predstavio javnosti - rekao je Netanjahu na sastanku odbora izraelskog parlamneta za spoljnu politiku i bezbednost.

On je to rekao posle izjave neimenovanog izraelskog zvaničnika da uslovi koje je predstavio Bajden za potencijalni sporazum o taocima, a koje je Izrael tobože predložio, nisu tačni.

Taj visoki zvaničnik je u razgovoru za NBC News doveo u pitanje Bajdenovo predstavljanje uslova za sporazum o taocima, kao izraelski predlog i naglasio da Izrael nikada nije pristao da se potpuno povuče iz Pojasa Gaze ni na osnovu jednog dela sporazuma.

Uz to je rekao da ono što je Bajden predstavio nije bio izraelski predlog, već da potiče iz zemalja posrednika, a da ga je Izrael izmenio.

- Čudno je da kažu da je to izraelski predlog i isto vreme govore da bi Izrael trebalo da se saglasi - kazao je zvaničnik, prenose izraelski mediji.

Posrednici u ratu, Katar, SAD i Egipat su zajedno pozvali Hamas i Izrael da finalizuju sporazum na osnovu principa koje je predstavio američki predsednik.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading