CELIH 37 GODINA PROVEO NEVIN U ZATVORU! Njegovu sliku posle oslabađanja svi gledaju u neverici! (FOTO/VIDEO)

Autor:

Svet

10.06.2024

23:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovo se dešava kada se policija fokusira na pogrešnu osobu, izmišlja dokaze koji odgovaraju njihovoj teoriji i ne istražuje kako bi pronašla istinu. Tako uništavaju ljudske živote, istakao je nesrećni čovek.

CELIH 37 GODINA PROVEO NEVIN U ZATVORU! Njegovu sliku posle oslabađanja svi gledaju u neverici! (FOTO/VIDEO)

Foto: youtube.com/fox 13 tampa bay

Robert DuBois je proveo 37 godina u zatvoru zbog zločina koji nije počinio.

U avgustu 1983., kada je imao samo 18 godina, osuđen je za silovanje i ubistvo tada 19-godišnje Barbare Grams na Floridi, a oslobođen je u septembru 2020. nakon što je DNK analiza pokazala da nije počinio zločine.

Nakon što je skoro četiri decenije nedužno proveo u zatvoru, tužio je državu i nedavno mu je dodeljena odšteta od 14 miliona dolara.

Tužan sam zbog porodice žrtve koja je toliko dugo čekala da sazna pravu istinu, rekao je DuBois za CNN nakon puštanja na slobodu.

Republika

Foto: TNS/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Robert DuBois

 

- Proveo sam 37 godina u zatvoru za zločin koji nisam počinio. Ovo se dešava kada se policija fokusira na pogrešnu osobu, izmišlja dokaze koji odgovaraju njihovoj teoriji i ne istražuje kako bi pronašla istinu. Tako uništavaju ljudske živote.

DNK uzorci su takođe naveli istražitelje da povežu ubistvo devojčice sa dvojicom osuđenih prestupnika, Amosom Robinsonom i Abronom Skotom, koji već služe doživotnu kaznu u zatvoru na Floridi zbog ubistva koje su počinili u okrugu Pinelas iste godine.

Gradonačelnica Tampe Džejn Kastor rekla je:

- Današnja policijska uprava Tampe je svetlosnim godinama ispred onoga gde smo bili pre četiri decenije u tehnologiji i obuci. Nadamo se da će ova kompenzacija pomoći gospodinu DuBoisu da se brzo oporavi.

Projekat nevinosti, koji je takođe pomogao DuBoiseu, bavi se utvrđivanjem tačnih okolnosti krivičnih dela i pružanjem pomoći pogrešno osuđenim osobama.

U vreme suđenja DuBoisom, nije bilo fizičkih dokaza koji bi ga povezivali sa napadom, navodi Projekat nevinosti.

Republika

Foto: youtube.com/fox 13 tampa bay

Robert DuBois

 

Zatvorski doušnik koji je razgovarao sa DuBoisom kasnije se lažno iskazao i rekao da je DuBois priznao zločin kada je prvi put priveden, saopštila je organizacija.

Robert DuBois je bio iz siromašne porodice i imao je jednog brata i četiri sestre. Jedna je umrla kada je imala samo dve godine, otac mu je ostao invalid, a njihova kuća je izgorela u velikom požaru. Jedna od starijih sestara je kasnije pobegla od njih sa 15 godina, optužujući svog ujaka za seksualno zlostavljanje, a baku za maltretiranje. Robert je okarakterisan kao problematično dete, iako nikada nije počinio nikakav zločin.

Zbog nepostojanja tehnoloških procedura prilikom otkrivanja zločina i inspektora koji su uvek sumnjali na iste ljude u problematičnim američkim kvartovima, 18-godišnji Robert je vrlo lako bio optužen za zločin.

Glavni 'dokaz' koji su inspektori tada imali bio je trag od ugriza na žrtvi. Otisak Robertovih zuba se nekako poklapao sa tragom na telu ubijene devojke, ali je ova vrsta površnog dokaza kasnije potpuno prestala da se koristi u krivičnom postupku.

DuBois sada pokušava da nastavi sa svojim životom i izgradi bolju budućnost za naredne godine, a trenutno radi kao direktor održavanja u kantri klubu u Tampi. Veoma je popularan u američkim medijima, koji su se brzo zainteresovali za njegovu tešku životnu priču.

Član sudskog saveta Čarli Miranda prokomentarisao je njegov slučaj  i rekao:

- Kako biste se osecćali da ste u zatvoru 14.600 dana i da svaki prokleti dan znate da ste nevini?

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Ana

13.06.2024 18:57

Ne postoji novac koji može da vrati izgubljenu mladost, no ima neku satisfakciju, ostatak života će živeti kako želi, žaliće za izgubljenom mladošću.