NAGRADA ZA KOOPERATIVNOST: Milo Đukanović dobija unapređenje, postaje zamenik šefa moćne svetske organizacije?!

Autor:

Svet

10.06.2024

21:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Crna Gora je u NATO ušla tačno pre sedam godina.

NAGRADA ZA KOOPERATIVNOST: Milo Đukanović dobija unapređenje, postaje zamenik šefa moćne svetske organizacije?!

Foto: Tanjug/S. AĆIMOVIĆ

Turski portal Firtina Haber objavio je danas saznanje iz visokih diplomatskih izvora nekoliko članica NATO, da je u toku priprema inicijative za kandidovanje Mila Đukanovića za zamenika generalnog sekretara, iza koje do sada stoji devet članica Alijanse, a među njima i Turska.

U tekstu se ističe da bi kandidat iz Istočne Evrope imao dobre šanse i da bi to bila svojevrsna poruka samog NATO.

- Na draftu nacrta rade diplomate iz devet članica. Oni nameravaju da kandiduju Đukanovića, pri čemu u dokumentu navode da Crna Gora, pod liderstvom Đukanovića, ne samo da je bila jedina država bivše Jugoslavije koja je uspela bez vojnog konflikta da stekne samostalnost, već je odmah postala i najpozitivniji regionalni primer za skladne unutrašnje odnose i širenje tolerancije i pomirenja u postkonfliktnom Balkanu - kaže se u objavi, ali bez navođenja o kojih devet članica NATO je reč.

Foto: Printscreen

Milo Đukanović

Crna Gora je u NATO ušla tačno pre sedam godina. To je urađeno odlukom Đukanovića i njegovih partnera iz tadašnje vlasti, mimo obavezujućeg referenduma.

Nekoliko godina potom, bivši premijer, Duško Marković, potvrdio je da je u tom momentu ogroman broj građana Crne Gore bio protiv toga.

Podsetimo, prema izveštaju zagrebačkog Jutarnjeg lista, narednih dana bi mogao biti uhapšen bivši predsednik Crne Gore, Milo Đukanović. List se poziva na navodne izvore iz Crne Gore, tvrdeći da Tužilaštvo priprema ovo hapšenje u saradnji sa nedavno izručenim biznismenom, Duškom Kneževićem. Knežević je, navodno, pristao da sarađuje i postane zaštićeni "svedok-pokajnik".

S tim u vezi, predsednik Demokratske partije socijalista, Danijel Živković, kazao je da će, ukoliko postoji namera da se uhapsi bivši predsednik države i DPS, Milo Đukanović, "odgovor biti radikalan".

- To znači da ćemo se organizovati dovoljno dobro da ćemo takve naume sprečiti - kazao je Živković u gostovanju na radiju Antena M.

Iako zvaničnih potvrda nema, autor teksta u Jutarnjem listu ističe da bi hapšenje Mila Đukanovića bilo prvorazredni događaj s potencijalno dalekosežnim političkim posledicama. To hapšenje bi nosilo ne samo kriminalni, već i značajan politički teret, potencijalno izazivajući dodatne sukobe u već podeljenom crnogorskom društvu.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading