RISKANTAN POTEZ UKRAJINE: Kijev dpneo odluku o lovcima F-16, a ranija pretnja iz Moskve još lebdi u vazduhu (VIDEO)

Autor:

Svet

10.06.2024

20:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukrajina treba da dobije od četiri zapadna saveznika više od 60 američkih borbenih aviona F-16 kako bi mogla da se odbrani od ruskih napada.

RISKANTAN POTEZ UKRAJINE: Kijev dpneo odluku o lovcima F-16, a ranija pretnja iz Moskve još lebdi u vazduhu (VIDEO)

Foto: YouTube/AMERICAN TACTICAL FIGHTER/Printscreen

Ukrajina bi mogla da čuva neke od borbenih aviona F-16 koje treba da dobije od zapadnih saveznika u stranim bazama kako bi ih zaštitila od ruskih udara.

Šef avijacije ukrajinskog vazduhoplovstva, Sergej Golubcov, rekao je da će određeni broj aviona biti smešten u bezbednim vazdušnim bazama van Ukrajine kako ne bi bili gađani. Golubcov je rekao da bi ti F-16 mogli da se koriste za zamenu oštećenih aviona dok budu podvrgnuti popravci i za obuku ukrajinskih pilota u inostranstvu.

- Na taj način uvek možemo da imamo određeni broj aviona u operativnoj floti koji odgovara broju pilota koje imamo. Ako bude više pilota biće i više aviona u Ukrajini - rekao je Golubcov za Radio slobodna Evropa.

Golubcov je napomenuo da će F-16 pomoći u zaštiti fronta i pograničnih regiona od ruskih kliznih bombi koje su nanele značajnu štetu trupama i stambenim područjima. Klizne bombe su teške bombe iz sovjetskog doba opremljene preciznim sistemima za navođenje i lansirane iz aviona koji lete van dometa protivvazdušne odbrane.

- Mislim da ćemo uspeti da potisnemo letelice koje bacaju klizne bombe dalje od linije kontakta. Ukoliko uspemo da ih potisnemo 50 kilometara, to se već može smatrati prekretnicom i dostignućem, ako ne superiornosti, onda pariteta u vazdušnom prostoru - rekao je Golubcov.

Andrej Kartapolov, šef odbora za odbranu u ruskoj Dumi, rekao je za državnu agenciju RIA Novosti, da će baze NATO u kojima se nalaze ukrajinski F-16 automatski postati legitimne mete ako ih ratni avioni koriste za napad na Rusiju.

- Neće biti pritužbi na bivše partnere ako bi lovci počeli da leti sa ukrajinskih aerodroma. Međutim, ako polete sa aerodroma neke zemlje, uđu u vazdušni prostor Ukrajine, lansiraju rakete i vrate se tamo, onda je to legitiman cilj. Možemo da oborimo bilo koga i bilo gde - rekao je Kartapalov.

Ruski predsednik, Vladimir Putin, upozorio je još prošle godine da bi Moskva mogla da razmotri mogućnost napada na objekte u zemljama NATO ako u njima budu smešteni ratni avioni koje koristi Ukrajina. Putin je u martu ponovo upozorio zapadne saveznike Ukrajine da ne obezbeđuju vazdušne baze odakle bi F-16 mogli da pokrenu borbe protiv snaga Kremlja.

- F-16 su sposobni da nose nuklearno oružje i to ćemo takođe morati da uzmemo u obzir prilikom organizovanja naših borbenih operacija - rekao je tada Putin.

Podsetimo, Ukrajina treba da dobije od četiri zapadna saveznika više od 60 američkih borbenih aviona F-16 kako bi mogla da se odbrani od ruskih napada. Ukrajinski piloti trenutno prolaze obuku za upravljanje ratnim avionima uoči isporuka koje bi uskoro trebalo da počnu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading