KINA SPREMA "NOŽ U LEĐA" RUSIJI: Peking razradio scenario osvete za istorijsku nepravdu, čeka se OVAJ trenutak

Autor:

Svet

30.04.2024

10:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vladimir Putin je ovih dana najavio da planira da poseti Kinu tokom maja.

KINA SPREMA "NOŽ U LEĐA" RUSIJI: Peking razradio scenario osvete za istorijsku nepravdu, čeka se OVAJ trenutak

Foto: Tanjug/AP

Kina navodno čeka da se Ruska Federacija raspadne kako bi mogla da prigrabi komad zemlje koji joj je Rusija ukrala pre 200 godina.

Govoreći za Tajms radio, profesorka i urednica National Posta, Dajana Frensis, izrazila je uverenje da se Kina sprema da povrati deo zemlje na dalekom istoku Rusije, prenosi MSN.

- Kina je stavljena u užasan položaj. Imali su Olimpijadu 2022. na koju su bili ponosni, a Putin je otišao tamo i naterao Sija da potpiše sporazum o partnerstvu, a da mu nije rekao da će tri dana kasnije genocidno napasti susednu zemlju. Nikada nije rekao Siju da je ovo bilo veoma neprijatno - rekla je.

Dajan Fransis veruje da će se Ruska Federacija raspasti posle rata u Ukrajini, omogućavajući Kini da povrati zemlju koja je ranije bila pod njenom jurisdikcijom.

- Kina je veoma uključena u ono što se dešava sa Rusijom nakon što se ovo završi. Mnogi od nas spekulišu da kada se centar sruši i izgube rat, ko god da smeni Putina neće moći da održi naciju koja živi u 11 vremenskih zona. Prosto je prevelika zemlja. Na krajnjem istočnom rubu je Mandžurija, koja je oteta od Kine pre više od 100 godina. Kina želi Mandžuriju nazad i dobiće je. Čim se osete slabi, oni će otići da se kreću ne nužno sa trupama, ali će politički preuzeti kontrolu nad tim područjem - kazala je Frensis.

Rusija je napala Mandžuriju 1900. godine posle Prvog kinesko-japanskog rata 1894-1895.

Vladimir Putin je ovih dana najavio da planira da poseti Kinu tokom maja. Njegovo saopštenje usledilo je kada je američki državni sekretar, Entoni Blinken, bio u zemlji da se sastane sa predsednikom Si Đinpingom.

Prema nedavnoj proceni SAD, Kina izvozi u Rusiju alatne mašine, mikroelektroniku i drugu tehnologiju, koju Moskva koristi za proizvodnju projektila, tenkova, aviona i drugog oružja za rat.

Kina je uvek tvrdila da ne šalje oružje ili vojnu pomoć Rusiji, iako je održavala jake ekonomske veze sa Moskvom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading