PROGLAŠENO VANREDNO STANJE: Poginulo 10 ljudi, zapaljene zgrade i automobili, na putevima blokade (VIDEO)

Autor:

Svet

17.05.2024

11:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vanredno stanje će omogućiti vlastima da uvedu ograničenja kretanja i sprovedu kućni pritvor i pretrese.

PROGLAŠENO VANREDNO STANJE: Poginulo 10 ljudi, zapaljene zgrade i automobili, na putevima blokade (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP Photo/Nicolas Job

Francuska vlada proglasila je vanredno stanje na Novoj Kaledoniji nakon što danima traju oružani sukobi demonstranata i policije.

Vlasti su uvele policijski čas u glavnom gradu Numei i zatvorile glavni aerodrom za komercijalni saobraćaj zbog najvećih nemira na tom ostrvu u Pacifiku u poslednjih 40 godina. Takođe su zabranili javna okupljanja i prodaju alkohola. Zabranjen je i TikTok.

Tokom nemira, prema nezvaničnim informacijama, poginulo je 10 ljudi dok je više od 200 povređeno. Na snimcima se vide zapaljene zgrade i automobili i blokade na putevima. Među nastradalima su navodno i dva francuska žandarma.

Francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je 1.800 policajaca i žandarma već prisutno u Novoj Kaledoniji i da stiže još 500 pripadnika specijalnih snaga RAID I GIGN.

Vanredno stanje će omogućiti vlastima da uvedu ograničenja kretanja i sprovedu kućni pritvor i pretrese.

Protesti domorodačke zajednice Kanaka, koja se godinama bori za nezavisnost i čini oko 40 stanovništva, počeli su u ponedeljak zbog glasanja u 17.000 kilometara udaljenom francuskom parlamentu o promenama Ustava Nove Kaledonije, koje bi dalo pravo glasa francuskim doseljenicima koji žive na ostrvima duže od 10 godina.

Autohtono lokalno stanovništvo smatra da će na taj način biti lišeno uticaja na političke procese u zemlji.

- Poslednja dva dana videli smo nasilje takvih razmera koje nismo videli 30 godina u Novoj Kaledoniji. To je na neki način obeležavanje kraja 30 godina mira. Narod Kanak se protivi glasanju u Francuskoj ne samo zato što je odlučeno u Parizu bez njih već zato što žele da to bude deo pregovora koji bi doveli do novog referenduma o samoopredeljenju - rekla je bivši generalni konzul Australije u Novoj Kaledoniji Deniz Fišer za CNN.

Francuski ministar unutrašnjih poslova, Žerald Darmanin, optužio je Azerbejdžan da stoji iza separatista dok izvori Politika među francuskim zvaničnicima tvrde da je azerbejdžanska antikolonijalna retorika u velikoj meri inspirisana Moskvom. 

Mnogi demonstranti navodno mašu azerbejdžanskim zastavama.

Politiko citira francuskog obaveštajnog oficira koji navodi da aktivnost Rusije i Azerbejdžana u Novoj Kaledoniji traje mesecima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading